26. 01. 2022.

Mira Stupica proslavila 90. rođendan

Na današnji dan rođena je jedna od naših najvećih glumica Mira Stupica.

Mira je već od malena pokazivala glumački talenat i kao učenica beogradske Trgovačke akademije glumila je u školskim predstavama.

Prelomnu tačku u njenoj karijeri predstavljalo je stupanje u Jugoslovensko dramsko pozorište i susret sa Bojanom Stupicom, koji joj je kasnije postao suprug, i koji je imao veliki uticaj na sazrijevanje njenog glumačkog talenta.

Tokom duge karijere ostvarila je brojne antologijske uloge, posebno u djelima Šoa, Brehta, Držića, Marinkovića, Pirandela i Kohouta, što joj je donijelo brojne nagrade i priznanja.

Pamtiće se i njena gluma u “Gospođi ministarki” Branislava Nušića. Igrala je, brojne glavne uloge, i u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Filmsku karijeru je započela u filmu “Bakonja fra Brne” F. Hanžekovića. Glavne likove glumila je i u filmovima “Jara gospoda”(1953), “U mreži”(1956) B. Stupice, “Bila sam jača” (1953) G. Gavrina, “Stojan Mutikaša” (1954) F. Hanžekovića, “Delije” (1968) M. Popovića, “Krvava bajka” (1969) T. Jankovića, “Doručak sa đavolom” (1971) M. Antića i “Kako umreti” (1972) M. Stamenkovića.

Niz uloga odigrala je i na televiziji, gdje je posebno zapažena kao Kika Bibić u TV seriji Bukvar. Dobila je nagradu “Dobričin prsten”, Statuetu Joakim Vujić, i Nagradu Pavle Vuisić.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender