19. 08. 2022.

Prijeti li nestašica infuzionog rastvora?

Infuzionog rastvora u Republici Srpskoj ima – samo ga nema u bolnicama, ili ga uskoro neće biti, jer je kompaniji koja je prošla na tenderu za nabavku ovog lijeka juče zabranjeno da ga distribuira. Agencija za lijekove BiH, koja je izdala zabranu, zatražila je početkom mjeseca od Inspektorata RS da provjeri navode prema kojima se u bolnice isporučuju lijekovi koje ne prati sertifikat o kontroli kvaliteta.

“Konstanotvano je da postoje određeni infuzioni rastvori namijenjeni za tržište Hrvatske i Slovenije, a proizvođač je Bakster iz Švajcarske”, kaže Desimir Miljić, glavni zdravstveni inspektor.
Nataša Grubišić, direktorica Agencije za lijekove BiH,

kaže da je “lijek ispravan, ali jedan od uslova jeste prilagođena ambalaža upravo zbog sljedljivosti, da možemo da pratimo ulaz lijeka u BiH, krajnjeg koristnika”.

Na tenderu za nabavku infuzionog rastvora, koji je raspisao Fond zdravstvenog osiguranja, prošla je firma “Ko Medprom”, čija ponuda je bila skoro 300 hiljada KM povoljnija od prvog sljedećeg ponuđača. Samo po sebi se, međutim, nameće pitanje, kako su prošli na tenderu, ako nisu imali prilagođenu ambalažu. U Fondu su rekli da je ispoštovana sva procedura. “Fond zdravstvenog osiguranja RS je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH izabrao dobavljača za infuzione rastvore, koji je priložio svu neophodnu tendersku dokumentaciju”, saopšteno je iz Fonda. Ističu, da u bolnicama neće doći do nestašice infuzionih rastvora, jer bolnice ovaj rastvor obezbjeđuju i od drugih dobavljača. U Banjaluci i Trebinju rastvora za sada ima dovoljno, ali u Kasindolu zalihe će potrajati još samo jedan dan.

U “Ko Medrpomu” su najavili da će zadovoljenje potražiti pravnim putem, jer imaju validan ugovor, a zabranjeno im je da rade.

U lancu: proizvođač – distributer – Ministarstvo – Fond svi su napravili po neku grešku. Ostaje nada da zbog njih neće ispaštati pacijenti.
Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender