24. 10. 2021.

Komšićeve izjave za rubriku “vjerovali ili ne”

išković je istakao da se Srpska kreće u okvirima Dejtonskog sporazuma, a ako se ukaže prilika da dođe i do samostalnosti, ta prilika će sigurno biti iskorištena.

On je rekao da nakon Komšićevih izjava postaje tačna teza da je BiH zemlja apsurda.

“Čovjek koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH i koji bi trebalo da predstavlja sve građane BiH drzne se do te mjere da čak priziva neka dešavanja koja smo mi ovdje preživjeli prije dvadesetak godina. Nikakva oružja, nikakve nasilne intervencije u BiH ne dolaze u obzir”, rekao je Višković danas na konferenciji za novinare SNSD-a u Zvorniku.

On je naglasio da predsjednik Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik ima ustavna ovlašćenja i osnov da brani integritet i suverenitet Republike, te da ne vidi razlog zašto to smeta ljudima iz Federacije BiH koji to odmah tumače na način da Dodik priziva na neku secesiju i nasilno odvajanje.

“Imali ste priliku i da vidite da Komšić donosi odluku da zabrani režiseru Emiru Kusturici da koristi vojna sredstva za snimanje svog filma, a da su ista ta sredstva korišćenja kod nekih drugih za iste potrebe”, istakao je Višković.

On je podsjetio da poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH već duže vrijeme insistiraju da svi viškovi neperspektivnog oružanja i opreme budu popisani i stavljeni na raspolaganje, te apelovao da članovi Predsjedništva to što prije urade, da se to proda i unovči. Bolje je, smatra Višković, da se od prodaje te imovine koja u skladištima trune i propada nabave jedan ili dva kanadera za gašenje požara.

Višković je istakao da je Nebojša Radmanović prije mjesec dana predao mjesto presjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšiću koji je za manje od mjesec dana napravio nekoliko “gafova”, dok Radmanović tokom svog predsjedavanja nije napravio nijedan.

On je naglasio da u BiH ne postoji “bosanski” jezik, ocijenivši da se tom odrednicom želi poistovijetiti cijela BiH pod nekakvu vrstu jezika koju niko ne poznaje.

Višković je, odgovarajući na pitanja novinara da li je politika bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića mnogo opasnija od Komšićeve, rekao da Izetbegovićeva politika nije niša novo.

“On je nastavio politiku svog oca i nama je jasna politika i Izetbegovićeva, ali i Komšićeva. Mi, čak, u Republici Srpskoj možemo da budemo sretni što imaju Bakir ili Komšić, jer da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. Oni nas svaki dan podsjećaju u kakvoj državi živimo i šta misle o nama. Svi političari u FBiH žive za dan da dočekaju da nema Srpske, ali možemo im poručiti da taj dan neće dočekati”, poručio je Višković.

On je podsjetio i na izjave Derve Sejdića i Jakoba Fincija koji su za odluke Suda u Strazburu jasno i glasno rekli da Dodik i SNSD imaju rješenje njihovog problema, te su zapitali zašto se to rješenje ne primjenjuje.

“Sve ovo o čemu sam govorio je čisto politikantstvo, tako se ne grade BiH, pa ni Republika Srpska. Krajnje je vrijeme da se politika više okrene životnim i privrednim pitanjima. Svjedoci ste da Vlada Srpske sa premijerom Željkom Cvijanović na čelu u zadnje vrijeme čini dosta napora da se pomogne privredi kroz donošenje niza zakona”, naglasio je Višković.

On je dodao da su vlade Republike Srpske koje je predvodio SNSD i njihovi koalicioni partneri samo kroz podsticaje u poljoprivredi u posljednjih sedam godina dali više od 500 miliona KM, a ove godine to je bilo 80 miliona KM.

“Ima najava iz Vlade Srpske da će Vlada u narednom periodu pomoći i jesenju sjetvu kroz plavi dizel. Prema tome, smatramo da ima dosta prečih stvari u BiH i Srpskoj nego da neko poziva na deševanja koja da niko u ovoj državi ne želi”, rekao je Višković, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za “Oslobođenje” da će svako kome je stalo do BiH, uključujući i njega samog, uzeti oružje ako Republika Srpska pokuša da se otcijepi.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender