19. 08. 2022.

Samostalnost Srpske ostvariće se politikom, a ne oružjem

On je izjavu lidera SDS-a Milana Bosića da Srpska nije ugrožena izvana ocijenio politički naivnom i dodao da je, ako on to ne vidi, u pitanju političar koji je za žaljenje, tim prije što je u pitanju lider visokog političkog ranga.

“Republika Srpska osjeća i vidi, a vidim to i ja koji sam na njenom čelu, da u djelovanju  političkog Sarajeva uvijek ima nastojanja za demontažu njenih nadležnosti, što sam uvidio i iz brojnih razgovora sa međunarodnim predstavnicima, u kojima je očigledna  istrajnost da se ispeglaju neke stvari iz Dejtona, a zatim i stalna težnja za ustavnim promjenama. Ako to nije ugrožavanje kredibiliteta i statusa Srpske, onda ja ne znam šta je”, tvrdi Dodik, izražavajući čuđenje što to nije primijetio i Bosić, vjerujući, kako kaže, nekim novim i osvježenim prijateljstvima sa izvjesnim ambasadorima koji ga uvjeravaju u suprotno.

On dodaje da je Srpska ipak pokazala sposobnost da se svemu tome odupre i da će u tome i ubuduće istrajavati, bez obzira na pritiske i želje da se entitetske nadležnosti prenesu na nivo BiH.

“Republika Srpska je stabilna i njoj, i pored svih tih pritisaka, ne prijeti opasnost za ugrožavanje ustavno-pravnog položaja, bez obzira na izjave Komšića ili bilo koga drugog kako bi se navodno uzelo oružje u ruke, a da prethodno nisu savladali lekciju koju mi u Srpskoj odavno znamo, a to je da je naš krajnji cilj što veći stepen samostalnosti”, tvrdi Dodik.

Ne negirajući želju Srba u BiH za samostalnošću, Dodik kaže da će se za to boriti generacije, ali samo političkim sredstvima,  a ne oružjem kojim zvecka Komšić, koji, prema Dodikovom uvjerenju, iako za razliku od njega ima ratno učešće, “i nije neki ratnik”.

Komentarišući negativne konotacije koje takođe dolaze iz drugog entiteta, a vezane su za snimanje filma Emira Kusturice, Dodik je istakao da o dozvoli za snimanje i ustupanju naoružanja ne odlučuju ni Izetbegović ni Komšić, koji su, kako objašnjava “samo kvazihrvatski predstavnik koga su izabrali Bošnjaci i bošnjački predstavnik od kojih nijedan ne odlučuje o tome”.

“O tome odlučuje Predsjedništvo, a u njemu postoji i član iz Republike Srpske, dok ono o čemu su oni govorili, a pogotovu ono što je lajao Izetbegović, govori o njihovom, odnosno njegovom nivou”, kaže Dodik, dodavši da, i ako Kusturica ne dobije oružje za snimanje filma nije daleko Srbija koja će ga ustupiti.

Činjenicu da proslavljeni režiser snima upravo u gradu koji ga svojevremeno nije baš najbolje dočekao, Dodik je kazao da sve to ide u prilog veličini ovog slavnog umjetnika, koji, kako kaže, nesumnjivo voli Trebinje, iako je svjestan da u ovom gradu ima i ljudi koji nisu najbolji prezentanti svega toga.

Dodik je u Trebinje stigao zbog sutrašnje krsne slave Grada Trebinja i njegovog Sabornog hrama, Svetog Preobraženja Gospodnjeg, dajući, kako kaže, značaj činjenici da ovaj grad ima značajno mjesto i strateški položaj u Srpskoj, naročito kada se ima u vidu sve ono što radi Eparhija Zahumkso hercegovačka i njen vladika sa stanovišta promocije ovdašnjih tradicionalnih vrijednosti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender