10. 08. 2022.

Svečano otvoren 48. Kočićev zbor

Predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” i potpredsjednik Organizacionog odbora “Kočićevog zbora” Nedeljko Čubrilović rekao je da Banjaluka, Zmijanjci i Krajina imaju kome da pripremaju svetkovine, jer će lik i djelo Petra Kočića uvijek krasiti ovaj kraj i narod.

On je nakon polaganja vijenaca na spomenik piscu u parku “Petar Kočić” rekao da se Kočiću u čast organizuju brojne manifestacije da bi mu se odalo zasluženo poštovanje.

“Kroz `Kočićev zbor` i manifestacije koje se organizuju u okviru njega treba da čuvamo Kočićevu zaostavštinu”, poručio je Čubrilović otvarajući 48. “Kočićev zbor”.

Otvaranje ovogodišnjeg zbora uveličali su svojim stihovima pjesnici Živko Vujić, Ranko Preradović, Slobodan Bošković i Miladin Berić, a nastupili su i KUD “Veselin Masleša” i ansambl “Zdravka Ćosića”.

Čubrilović je u Banskom dvoru u Banjaluci otvorio i izložbu Likovnog saborovanja “Zmijanje 2013”, a o 50 godina stvaralaštva Ranka Preradovića, Ranka Risojevića i Ranka Pavlovića govorio je Smiljko Šindić.

Vlada Republike Srpske je za ovogodišnju manifestaciju obezbijedila 30.000 KM, a u organizaciji učestvuju Akademija umjetnosti, Muzej Republike Srpske, Narodna biblioteka, Dječije pozorište i Narodno pozorište Srpske, kao i Udruženje književnika Republike Srpske.

Tradicionalna kulturna manifestacija “Kočićev zbor” počela je 11. avgusta u Stričićima, rodnom selu velikog pisca i trajaće do 25. avgusta, kada će biti organizovana borba bikova i tradicionalno narodno veselje.

U okviru “Kočićevog zbora” određene manifestacije biće održane i u manastiru Gomionica, Mrkonjić Gradu i Beogradu. Svečana akademija “Kočićevo veče” biće održana 24. avgusta u Banskom dvoru u Banjaluci.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender