23. 09. 2021.

Cijena rada povećana za 6 maraka

Đokić je rekao da je korekcija procijenjena na ovaj iznos jer je u Srpskoj neophodno očuvati ekonomsku i fiskalnu stabilnost.

“Smatramo da je ovo važan korak koji je načinila Vlada, ali i Sindikat u funkciji rješavanja ovog pitanja i da smo izvršili ne samo jednu od značajnih obaveza, već i kvalitetnih procjena kojom želimo očuvati punu stabilnost u ovom sektoru”, rekao je Đokić novinarima nakon potpisivanja u Banjaluci.

On je za septembar najavio formiranje radne grupe od predstavnika Vlade Srpske i sindikata za interno usaglašavanje obima plata u svakoj od organizacija u ovom sektoru, jer su one različite za isti nivo stručne spreme u fondovima i drugim organizacijama.

“Ovo što je danas potpisano je rezultat dogovora i nema razloga govoriti da li su predstavnici sindikata zadovoljni, čim je ovo stavljeno na papir. Naravno da ostaju otvoreni zahtjevi za više”, rekao je Đokić.

Predsjednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da sindikati u javnim službama nisu u potpunosti zadovoljni i da i dalje traže od Vlade da pronađe mogućnost povećanja cijene rada na vrijednost iz prethodne godine.

On je dodao da su fondovi dali saglasnost da se potpiše cijena rada od 106 KM, uz dogovor sa premijerom da se od septembra krene sa usaglašavanjem zakona o platama svih korisnika javnih sredstava.

Vrhovac je precizirao da potpisivanje Protokola ne znači povećanje plata zaposlenih u javnim službama, već vraćanje oko pet odsto od smanjenja.

On je podsjetio da u ovom sektoru nije bilo utvrđivanja cijene rada nakon njenog definisanja za budžetske korisnike, zbog čega u ovim službama niko nije imao osnov za obračun plate.

Protokol o utvrđivanju najniže cijene rada u javnim službama koje vrše javna ovlašćenja iz oblasti rada, zapošljavanja, zdravstvenog osiguranja, dječije i socijalne zaštite potpisao je i pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender