17. 08. 2022.

Egipat: Traži se raspuštanje “Muslimanskog bratstva”

U pokušaju bjekstva iz policijskog konvoja poginulo 38 pritvorenika, pristalica “Muslimanskog bratstva”.

U neredima širom Egipta od srijede je stradalo gotovo 900 ljudi, a najmanje 38 pristalica “Muslimanskog bratstva” poginulo je u zatvorskoj pobuni u nedjelju, prenosi Rojters, pozivajući se na bezbjednosne izvore.

Pritvorenici koje je policija prebacivala iz policijske uprave u zatvor u jednom predgrađu Kaira, “pripadnici su Muslimanskog bratstva”, navodi se u saopštenju egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naoružani napadači napali su konvoj iz zasjede, dok su se vozila približavala zatvoru, prenosi Mena.

U međuvremenu, egipatska vojska poručuje da neće dozvoliti novo nasilje, a oklopna vozila bezbjednosnih snaga čuvaju predsjedničku palatu i i zdragu Ustavnog suda.

– Ko god misli da će razbiti Egipat nasiljem, vara se. Za očuvanje zemlje zadužene su vojska i policija. Pozivam sve ekstremiste da se smire, Egipat je dovoljno veliki za sve – poručuje glavnokomandujući egipatske vojske General Abdel Fatah el Sisi.

Premijer Hazem el Beblavi predložio je raspuštanje islamističkog pokreta Muslimansko bratstvo.

“Muslimanska braća” prerašće u teroriste

Analitičari, međutim, strahuju od novog talasa nasilja ukoliko vlada zabrani tu političku grupu, te ona ode u ilegalu, a moguće i pripoji teroristima.

Naime, privremeni premijer Hazem el Beblavi predložio je prije dva dana zakonsku zabranu “Muslimanskog bratstva” ministru za socijalna pitanja, čije je ministarstvo zaduženo za odobravanje rada nevladinih organizacija.

Ta politička grupa, osnovana prije 85 godina, u svakom slučaju je zabranjena organizacija.

Nju su zvanično raspustili vojni upravljači Egipta još 1954. godine.

Međutim, “Muslimansko bratstvo” vratilo se na scenu registrovano kao nevladina organizacija, a nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka 2011. osnovalo je i svoju političku Partiju slobode i pravde.

Zabranom bi organizacija bila primorana na to da se povuče u ilegalu, a njeni izvori finansiranja bili bi prekinuti.

Međutim, to je upravo ono čega se stručnjaci plaše.

Oni vjeruju da će pristalice Mohameda Morsija, koji je potekao iz “Muslimanskog bratstva”, ponovo izaći na ulice i izazvati novo još veće krvoproliće.

Takođe, analitičari strahuju da bi i onako radikalno “Muslimansko bratstvo” moglo da postane još radikalnije, te da bi se Egipat pretvorio u mete stalnih terorističkih napada.

Naime, sadašnji vođa “Al-Kaide” Ajman el Zavahiri potiče iz Muslimanskog bratstva, a kao njihov član otišao je u Avganistan za vrijeme rata sa SSSR.

Vjeruje se da bi Muslimansko bratstvo zbog toga moglo i da se pripoji “Al-Kaidi”.

Najmanje 36 pristalica “Muslimanske braće” poginulo je juče u incidentu u jednom egipatskom zatvoru.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta nije potvrdilo bilans nastradalih, ali je u saopštenju navelo da je izvjestan broj zatvorenika pokušao da pobjegne iz zatvora na periferiji Kaira i da su uzeli jednog policajca kao taoca.

U sukobima koji su naknadno izbili od udisanja suzavca stradalo je dosta ljudi, čiji je broj zasad nepotvrđen, stoji u saopštenju Ministarstva.

Četiri prsta simbol protesta

Četiri podignuta prsta postala su simbol protesta pristalica Mohameda Morsija u Egiptu.

Njihovo značenje povezano je s religioznom ženom Rabom el Adavijom, čije ime nosi trg u Kairu, na kojem se dogodio najveći masakr u novijoj istoriji Egipta, kad je stradalo blizu 2.000 ljudi.

Naime, Raba na arapskom znači četiri ili četvrti, a Adavija ga je dobila jer je bila četvrto dijete u porodici.

Ona je poznata po tome što se borila za slobodu. Demonstranti su uzeli taj znak kako bi označili mjesto na kojem se dogodio masakr i kako bi se razlikovali od protivnika Morsija, koji podižu dva prsta u znak pobede.

Činjenice:

– “Muslimansko bratsvo” nastalo je prije 85 godina;
– cilj im je bio uspostavljanje šerijata;
– vojni upravljači Egipta zabranili su ga još 1954.;
– ono se kasnije registrovalo kao nevladina organizacija;
– poslije svrgavanja Mubaraka 2011, “Muslimansko bratstvo” registrovalo političku Partiju slobode i pravde;
– iz muslimanskog bratstva potekle su brojne terorističke organizacije, između ostalih i Hamas;
– veliki broj članova organizacije otišao je u Avganistan još u vrijeme rata sa SSSR, a jedan od najistaknutijih članova tamo je   Ajman el Zavahiri, čelnik “Al-Kaide”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender