18. 01. 2022.

Godišnjica Cerske bitke

Kraj Spomen-kosturnice u Tekerišu položeni su lovorovi vijenci i odate državne i vojne počasti, a ceremoniji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije, grada Loznice, Šapca, Krupnja i predstavnici brojnih udruženja građana.

Cerska bitka, koja se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobjeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svjetskog rata i to je, istovremeno, i blistav primjer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobjedu u znamenitoj Cerskoj bitki, pripadnici srpske vojske predvođeni generalom Stepom Stepanovićem pružili su primjer bezmjerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svijest nacije .

Prva pobjeda srpske vojske u Prvom svjetskom ratu rezultat je desetodnevnih sukoba u rejonu planine Cer, Posavini i Podrinju, a posle ulaska srpske vojske u Šabac, koji su Austrougari zaposjeli na početku operacije, Stepa Stepanović, komandant Druge srpske armije, biva unapređen u čin vojvode.

Cerska bitka je i prva pobjeda neke vojske Sila Antante u Prvom svetskom ratu.

U operacijama u zapadnoj Srbiji učestvovalo je oko 200.000 austrougarskih i oko 180.000 srpskih vojnika, a procjenjuje se da je agresor pretrpio dvostruko veće gubitke. Procene broja poginulih austrougarskih vojnika kreću se između 6.000 i 10.000, oko 30.000 je ranjeno a 4.500 je zarobljeno. Vojska Kraljevine Srbije imala je između 3.000 i 5.000 poginulih i oko 15.000 ranjenih.

Tokom operacije austrougarske snage su počinile stravične zločine nad civilnim stanovništvom u okupiranim gradovima i selima u zapadnoj Srbiji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender