19. 10. 2021.

Ove sedmice odluka o izborima na Kosovu

Prema njegovim riječima, skupštine četiri opštine sa sjevera pokrajine održaće sjednice na kojima će se odbornici izjasniti o izlasku Srba na lokalne izbore 3. novembra u organizaciji prištinske vlasti.

– Predsednici opština Zubin Potok, Zvečan, Leposavić i Kosovska Mitrovica će u toku nedelje zakazati pojedinačne sednice Skupština opština na kojima će biti zauzet stav o novembarskim izborima koje je zakazala Prišitna, kazao je Nedeljković.

Po riječima Nedeljkovića, predstavnici Srba sa sjevera Kosova obavijestiće državni vrh o odluci odbornika te četiri opštine.

Nedeljković je podsjetio da je prošle sedmice “Skupštine AP Kosovo i Metohija” zaključila da su lokalni izbori koje organizuju prištinske vlasti, neprihvatljivi, jer se njima krše Ustav i zakoni Srbije.

Ta skupština je u petak zatražila od Ustavnog suda Srbije da se izjasni o tome da li su građani Srbije s Kosova dužni i da li imaju prava da učestvuju na lokalnim izborima koje raspisuje nepriznata država.

Rok za prijavljivanje izbornih lista za učešće na novembraskim izborima je 4. spetembar. Beograd predlaže jedinstvenu srpsku listu.

Državni vrh Srbije je na posljednjem sastanku sa predstavnicima Srba sa sjevera, održanom 14. avgusta u Beogradu, pozvao kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore, uz ocjenu da je to najbolji način borbe za državne i nacionalne interese, i poručio im da će država ostati uz njih bez obzira kakvu odluku donesu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender