13. 08. 2022.

Radikalni islamisti iz BiH uhapšeni u Kairu

Na snimku koji je objavila egipatska televizija “ONTV” prikazano je tridesetak uhapšenih u jednoj kasarni, za koje se navodi da su pripadnici ozloglašene terorističke organizacije Al kaida.

Militante su uhapsile specijalne egipatske policijske i vojne snage u Kairu, a kako izvještava egipatski “ONTV” – širom te zemlje uhapšeno je na stotine terorista Al kaide kojima će, zbog vojne pobune i terorizma, biti “suđeno po kratkom postupku”.

U prilogu se navodi da su svi oni učestvovali u terorističkim napadima, ranjavanju i ubijanju egipatskih snaga bezbjednosti i civila, te u oružanoj pobuni protiv vlasti.

Na snimku jedan od uhapšenih, koji je bio vođa grupe, navodi da je došao iz Pakistana, iz jednog sela na granici prema Avganistanu, dok je njegov rođak došao iz Avganistana.

Pripadnik snaga bezbjednosti rekao je za “ONTV” da je ova grupa ekstremista dokaz da terorizam ne poznaje granice, nabrajajući da su uhapšeni teroristi iz Avganistana, BiH, Pakistana, te još nekih evropskih država.

Prema njegovim navodima, oni su došli u Egipat prethodnih mjeseci, a neki od njih su ilegalno prešli granicu, gdje su se priključili “Muslimanskom bratstvu”, radikalnoj organizaciji koja je decenijama bila zabranjena u toj zemlji.

Kako su militanti iz BiH došli u Egipat nije poznato, a sagovornik “Dnevnog lista” iz policije kaže da je moguće da su otputovali u sklopu nekog turističkog aranžmana.

Proteklih dana je u brojnim džamijama u BiH održana i posebna služba za ubijene u nasilju u Egiptu. Održan je i protest u Sarajevu na kojem se okupilo nekoliko stotina, kako su se predstavili, pripadnika egipatske dijaspore u BiH.

Rijaset Islamske zajednice u BiH izdao je saopštenje u kojem “najoštrije osuđuje brutalna i masovna ubistva građana Egipta i nasilje koje je izazvala i provodi tamošnja vojna vlast”, uz poziv da se odmah prekine nasilje i da “uzurpatori vrate vlast demokratski izabranom predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju”.

Nakon “Egipatske revolucije” i svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka početkom 2011. godine, konzervativno “Muslimansko bratstvo” je na izborima kao Stranka slobode i pravde dobilo i svog predsjednika Mohameda Mursija, koji je vojnim udarom svrgnut početkom jula, nakon što je pokušao da u Ustav i zakonodavstvo uvede i islamske zakone.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender