26. 09. 2021.

Dačić u opasnosti: Branko Ružić sprema puč u SPS-u!

Ružić već dugo priprema teren kako bi sklonio Ivicu Dačića sa čela te stranke, kaže izvor Kurira iz vrha SPS-a i dodaje da je razlog puča nezadovoljstvo mladog socijaliste Dačićevom odlukom da se obračuna sa korupcijom u sopstvenim redovima.

Kreće se od „Galenike“

– Ružić pokušava da preuzme SPS sa svojom lobi grupom. On je godinama kadrirao u stranci i izgradio je svoju infrastrukturu, a pridobio je i neke finansijere SPS. Ozbiljno je krenuo na Dačića, i to zato što je predsednik odlučio da se obračuna s korupcijom i u našim redovima. Prvi na udaru su akteri u aferi „Galenika“, a poznato je to da je baš u vreme kad je „Galenika“ sklapala sporne ugovore sa „Habitfarmom“, gde je država oštećena za milione evra, u tom državnom gigantu radila Ružićeva supruga Ana, koja je nedugo zatim prešla u „Habitfarm“. Pretpostavljamo da je Ružić znao za te sporne ugovore – kaže izvor Kurira iz SPS-a.

Prema njegovim riječima, najveća podrška Ružiću su članovi koji bi mogli da se nađu na udaru zbog kršenja zakona.

Podeljeni socijalisti

– Grupici u SPS, koja je umešana u veliki broj afera, odgovarala je vakuum pozicija, da se ništa ne preduzima protiv njih, ali sad, kad su videli da se Dačić ozbiljno naoštrio, da je rešio da počisti „svoje dvorište“, priklonili su se Ružiću. Ovo će biti vruća jesen za SPS – ističe isti izvor.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da ozbiljnih previranja u SPS ima i da je spor mladih i starih u stranci samo jedna linija sukoba.

– Ima toga i u drugim strankama, ali u SPS je upadljivo jer su oni od dolaska Dačića na čelo stranke slovili za najhomogeniju partijsku strukturu. Dačićeva pozicija bila je neprikosnovena i u tom smislu su se stvari dosta promenile. Ne bih rekao da mu se trese fotelja, ali mu je uzdrman autoritet, što je apsurdno jer se dešava u trenutku kad je došao na prvu poziciju u državi – kaže Vukadinović.

Da podjele u SPS-u postoje potvrđuje i analitičar i predsjednik stranke Aktivna Srbija Dušan Janjić.

– Podele postoje, SPS kao organizacija živi od kadrova Slobodana Miloševića, a unutar njih najuticajniji su bili Petar Škundrić i Milutin Mrkonjić. Njihov odlazak s vlasti protumačen je u stranci kao da oni više nisu potrebni, i to je signal za osipanje SPS. Drugi primer je Kosovo – njihov odbor tamo se raspao i spas hoće da nađu u zagrljaju SNS, a poslednji udarac biće kad Dačić ode sa čela Vlade. Da li će tad SPS da vodi Ružić ili neko drugi, nevažno je. Rejting će im tad drastično opasti, biće u rangu SRS. Završena je era Miloševića, a odlazi i SPS.

Sve Ružićeve afere

* Sat „roleks“ od oko 9.500 dolara, koji nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije
(Predsjednik IO SPS rekao je da je skupoceni časovnik dobio od prijatelja tokom odrastanja 90-ih godina)
* Nije prijavio Agenciji da je prodao stan i kupio veći od oko 200 kvadrata za oko 450.000 evra.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender