Danas 35 godina od smrti Diane Budisavljević

Danas se navršava 35 godina od smrti Diane Budisavljević, heroine koja je u Drugom svjetskom ratu iz ustaških logora spasila 12 hiljada djece.

Povodom 35 godina od smrti Diane Budisavljević, večeras će u Gimnaziji u Banjaluci biti održana tribina o ovoj heroini.

Djeca koju je spasavala Dijana Budisavljević bila su uglavnom srpska sa Korduna, Kozare, hrvatskih i bosanskih sela. Ova akcija je bila jedna od najtežih i po broju spasenih najobimnijih humanitarnih akcija vezanih za koncentracione logore u Drugom sjvetskom ratu. Ipak, od posljedica boravka u logorima, poslije spasavanja je umrlo oko 3200 djece.

Miloš Milinović, publicista i novinar iz Banjaluke , priprema knjigu ” Dianina djeca’. On podržava inicijativu da jedna od ulica ili trgova u Banjaluci dobije ime Diane Budisavljević.

”To je način da pokažemo koliko nam je stalo do nekoga ko je učinio takvu uslugu Srbima, da ga nismo zaboravili”, kaže Milinović. ”Diana Budisavljević je svojim djelom može svrstati u jednu od najvećih srpskih dobrotvorki”,smatra Miloš Milinović, novinar i publicista iz Banjaluke.

Diana Budisavljević rođena je u Inzbruku, 15. januara 1891., a preminula na današnji dan 20. avgusta 1978. godine u Inzbruku u Austriji.

Bila je udata za hirurga Јulija Budisavljevića, šefa hirurške klinike Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Da bi sačuvala podatke o djeci koju je zbrinjavala tokom rata, vodila je kartoteku o njima, s nadom da bi jednoga dana mogla biti vraćena svojim biološkim porodicama.

Prema ”Dnevniku ” koji je vodila za vrijeme rata, rad na pomoći i spasavanju srpskih žena i djece iz logora je započela u drugoj polovini oktobra 1941. kada je saznala za veliku akciju pomoći koju je Јevrejska opština u Zagrebu organizovala za svoje zatočene članove.

Izvor: RTRS

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender