Erdogan: Izrael srušio Morsija

Erdogan, otvoreni kritičar jevrejske države, rekao je danas na sastanku svoje Partije pravde i razvoja (AKP): “Za Egipat su rekli: demokratija se ne nalazi u glasačkoj kutiji. Ko stoji iza toga? Izrael.”

– Imamo dokaz za to, istakao je turski premijer, citirajući izjavu izraelskog ministra pravde sa foruma održanog 2011. u Francuskoj, koji je navodno rekao da Morsijeva Muslimanska braća neće moći da ostanu na vlasti čak i da pobjede na izborima, prenijela je agencija AFP.

Morsi je u junu 2012. položio zakletvu kao prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta, ali je prošlog mjeseca svrgnut u vojnom udaru, koji su podržali i demonstranti na ulicama.

Erdoganova islamistički nastrojena stranka, koja je razvila prijateljske veze sa Morsijem i Muslimanskom braćom, okarakterisao je svrgavanje bivšeg egipatskog predsjednika kao “vojni udar”.

Stajalište Turske je naljutilo privremenu vladu Egipta, koja je prošlog mjeseca izrazila “snažnu ozlojeđenost” Erdoganovim komentarima u kojima je stao na stranu Morsija. Nakon najnovijih sukoba u Egiptu između vojske i pristalica Mohameda Morsija, u kojima je krajem prošle nedjelje poginulo oko 900 ljudi, Turska je povukla svog ambasadora u Kairu, nakon čega je istom mjerom uzvratio i Egipat.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender