Ispraviti nepravdu u sporazumu o granici sa Hrvatskom

Ona je podsjetila da su institucije na nivou BiH, koje su bile zadužene za pregovore sa Hrvatskom o graničnim prelazima, loše uradile svoj dio posla, čime su nanijele štetu i Republici Srpskoj.

“Ako se izuzmu granični prelazi u Gradišci, Metkoviću i Bijači, koji su određeni za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla, onda će se vidjeti da su preostala četiri granična prelaza, koja se odnose na izvoz proizvoda biljnog porijekla, locirana na teritoriji Federacije BiH”, izjavila je Cvijanovićeva za “EuroBlic”.

Prema njenim riječima, Republika Srpska i njeni poljoprivrednici trpe ogromnu štetu jer im je uskraćen pristup prelazima i ta se nepravda mora ispraviti.

Predsjednik Vlade Srpske dodala je i da je Vlada analizirala stanje u vezi sa graničnim prelazima i utvrdila da je cijeli proces pregovora nadležnih institucija u Sarajevu sa Hrvatskom vođen na pogrešan način, pri čemu nisu uvažene potrebe Republike Srpske.

“Važno nam je da granični prelazi postoje i na teritoriji Republike Srpske i zato ćemo tražiti njihovu drugačiju distribuciju, kao i da se tačno zna ko radi koji dio posla, posebno kada je riječ o inspekciji”, rekla je Cvijanovićeva i dodala da su čak i u EU bili iznenađeni činjenicom da su četiri dodatna granična prelaza smještena samo na teritoriji Federacije BiH.

Cvijanovićeva ističe i da su organi BiH propustili dobru priliku kada su za pregovarača imali samo Hrvatsku, koja nije bila član EU, a da ubuduće neće pregovarati samo sa Hrvatskom nego sa 28 zemalja EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender