25. 10. 2021.

Neće biti produžetka roka za prijavu izbjeglih i raseljenih lica

Čordaš je rekao novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa župnikom iz povratničke župe Sijekovac u opštini Brod Ivanom Toljem da je regionalnim programom stambenog zbrinjavanja predviđena obnova 5.400 stambenih jedinica u BiH, od čega 4.200 u Republici Srpskoj.

On je naveo da je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske u okviru Regionalnog stambenog programa primilo oko 6.000 zahtjeva, te zahtjeve za povratak u Federaciju BiH, te da neće biti potrebe da se rok za prijavu na ovaj poziv produžava.

Govoreći o donatorskim sredstvima za povratak u BiH, Čordaš je rekao da “taj novac ne postoji, osim `virtuelni novac`, koji je obećan na donatorskoj konferenciji”.

“Tih sredstava na računu razvojne banke nema i vjerujem da će se to pitanje morati pokrenuti sa mrtve tačke”, istakao je Čordaš.

On je rekao da je resorno ministarstvo pripremilo svu neophodnu dokumentaciju i da je u potpunosti spremno za realizaciju tog projekta.

Župnik iz povratničke župe Sijekovac u opštini Brod Ivan Tolj rekao je novinarima da se na područje ove župe vratilo 40 ljudi, dok ih je prije rata živjelo oko 1.100.

“Realni povratak u ovu župu će se desiti kada se riješi pitanje graničnog prelaza Brod i započne sa realizacijom nekih projekata od kojih će ljudi moći da žive”, istakao je Tolj.

On je naveo da na području ove župe uz pomoć donatora pokušavaju da zažive projekti uzgoja pčela i različitih sorti voća.

Tolj je izrazio očekivanje da će se uz pomoć Vlade Republike Srpske uspjeti izgraditi osnovna infrastruktura za realizaciju ova dva projekta.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender