22. 10. 2021.

Postignuto jedinstvo o izlasku Srba na izbore

“Sve institucije Srbije i Srbi sa Kosova jedinstveno stoje iza toga da se na izbore 3. novembra na Kosmetu izađe sa ujedinjenom srpskom listom”, rekao je novinarima savjetnik predsjednika Srbije Marko Đurić.

Nakon sastanka Srba sa Kosova i Metohije sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, Đurić je rekao da bi iza te liste stajali svi predstavnici Srba sa Kosova, institucije Srbije na Kosovu i najviše državne vlasti u Srbiji.

On je dodao da će to dati legitimitet srpskim institucijama na Kosovu i Metohiji.

Na sastanku je razgovarano o svim detaljima i izazovima koji predstoje – od toga kako kontrolisati tok glasanja, regulisati probleme biračkih spiskova i kako se suočiti sa kratkim rokovima, da bi obavili sve izborne radnje.

“Svi kapaciteti koje imamo kao država i narod biće jedinstveno stavljeni u funkciju da Srbi na Kosovu i Metohiji izbore za sebe vlast u opštinama u kojima čine većinu i tako kao narod steknemo preko potreban politički kredibilitet i autoritet u očima međunarodnih institucija i dođemo u bitno bolju poziciju”, rekao je Đurić.

On je naglasio da će opštine, koje će biti formirane na osnovu ovih izbora, biti srpske, a ne kosovske, posredstvom kojih će predstavnici srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na međunarodno priznat i legitiman način ostvarivati svoja prava.

Đurić je poručio da oni koji u ime privremenih prištinskih institucija ohrabruju Srbe da izađu na izbore “sa aspekta navodne podrške kosovskoj državnosti, treba da znaju da rezultat izbora neće biti afirmacija takozvane kosovske državnosti”.

On je dodao i da treba da znaju da su “izbori sprovođeni isključivo u statusno neutralnom okviru, na osnovu briselskog sporazuma i plana sprovođenja na koji su se sami obavezali”.

Sastanku su, kaže Đurić, prisustvovali predstavnici svih opština i svi načelnici okruga koji funkcionišu u sistemu Srbije južno od Ibra, kao i predstavnici opštine Gora, koji će učestvovati na jedinstvenoj listi.

Ističući da se Srbima sa sjevera Kosova i Metohije, koji nisu prisustvovali današnjem sastanku, vode intenzivni razgovori, Đurić je izrazio uvjerenje da će građani sjevera podržati državnu politiku, kao i da će neki od onih koji se protive imati dovoljno odgovornosti da slijede jedinstvenu državnu politiku.

“Ne očekujem da će svi, koji vođeni ideologijom ili stranačkom pripadnošću ne prihvataju državnu politiku, lično promeniti svoje stavove, ali uveren sam da će velika većina građana Kosova i Metohije, posebno u sredinama na severu, slediti državnu politiku”, rekao je Đurić.

Načelnik Kosovskog okruga Vladeta Kostić rekao je da Srbi južno od Ibra nisu ni imali dilemu da li izaći na izbore i ocijenio da je bitna poruka današnjeg sastanka da će podršku zajedničkoj srpskoj listi dati kompletan vrh države Srbije.

“Mi, kao predstavnici institucija Srbije, nismo ni imali dileme da li izaći na izbore, jer je to obaveza koja je preuzeta briselskim sporazumom i jer je Srbija svih ovih godina zaslužna naročito za to što smo mi južno od Ibra ostali”, rekao je Kostić.

Sastanku, koji je počeo nešto prije 14.30 časova, prisustvovali su i premijer Ivica Dačić i šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Prisutni su bili predstavnici Kosovskog okruga, Kosovsko-pomoravskog okruga, Pećkog okruga, Prizrenskog okruga, kao i opština Gora, Suva Reka, Orahovac, Peć, Novo Brdo, Priština, Istok, Đakovica, Dečani, Klina, Vitina, Kosovska Kamenica, Obilić, Kosovo polje, Lipljan, Štrpce, Uroševac, Podujevo, Štimlje, Kačanik, Glogovac, Vučitrn, Srbica i šef Biroa za Kosovo i Metohiju Gračanica Branimir Stojanović.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender