“Slučaj Jašarević”: Odbrana predložila sporazumno priznanje krivice

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je 11. jula prvostepenu presudu Jašareviću prema kojoj je bio osuđen na 18 godina zatvora, a novi postupak trebalo bi da počne 19. septembra.

– Odbrana je danas Tužilaštvu BiH dostavila pisani prijedlog za sklapanje sporazuma o priznanju krivice u kome je predložila da se za događaj za koji se tereti Jašarević izrekne zatvorska kazna od pet do osam godina, po odluci Suda BiH – naveo je Dupovac.

Prema njegovim riječima, okolnosti koje su rukovodile odbranu da predloži ovakvu vrstu sankcije su oslobađajuća presuda drugooptuženom i trećeoptuženom Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću, jer je utvrđeno da je Jašarević djelovao sam.

– Druga okolnost na koju se pozivamo je ta da događaj ispred američke Ambasade nije uticao negativno na odnose između BiH i SAD, niti na odnose BiH i njenih susjeda, tako da ona šteta na koje se pozivalo Tužilaštvo ne postoji – rekao je advokat.

Treća okolnost na koju se poziva odbrana, kaže on, su događaji u Beogradu 2007. godine kada je gorjela američka Ambasada, a 2011. godine je izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine.

– Rukovodeći se sa ove tri okolnosti, mi smo dostavili pisani prijedlog Tužilaštvu u kome predlažemo sankciju između pet i osam godina, a da bude osuđen na osnovu člana 192 stav 1 Krivičnog zakona, odnosno ugrožavanje osoba pod međunarodno pravnom zaštitom – pojasnio je on.

Tužilaštvo BiH, kaže Dupovac, ima tri mogućnosti – može prihvatiti prijedlog odbrane, odbiti ga, ili dostaviti neku svoju varijantu.

– Ovaj prijedlog sporazuma nije vezan za rok. Zakon daje mogućnost da se odrede do početka glavnog pretresa, odnosno do završne riječi – rekao je Dupovac i dodao da se odbrana sprema za postupak i za vještačenja koja planira da provede.

– Međutim, mislim da se ovim sporazumom sve može završiti – zaključio je on.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je u junu prvostepenu presudu Jašareviću, prema kojoj je bio osuđen na 18 godina zatvora zbog toga što je u oktobru 2011. pucao na Ambasadu SAD u Sarajevu, a Apelacioni sud je naložo novo suđenje.

Jašarević je 28. oktobra 2011. iz “kalašnjikova” pucao na zgradu Ambasade SAD u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender