23. 09. 2021.

Umjetnici na tragu Kočića

Predstavnici Zavičajnog društva “Zmijanje” odali su počast Kočiću, a otvaranje su svojim stihovima uveličali pjesnici Živko Vujić, Ranko Preradović, Slobodan Bošković i Miladin Berić, kao i nastupi KUD-a “Veselin Masleša” i ansambla “Zdravka Ćosića”.

– Banjaluka, Zmijanjci i Krajina imaju kome da pripremaju svetkovine, jer će lik i djelo Petra Kočića uvijek krasiti ovaj kraj i narod – rekao je predsjednik Zavičajnog društva “Zmijanje” i potpredsjednik Organizacionog odbora “Kočićevog zbora” Nedeljko Čubrilović.

On je poručio da se kroz “Kočićev zbor” i manifestacije u okviru ovog događaja treba čuvati Kočićeva zaostavština. Značaj Petra Kočića u kulturi i umjetnosti i njegov uticaj na svijest stvaralaštva mogli su da vide svi ljubitelji slikarstva, jer je ovom prilikom u izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra otvorena izložba djela nastalih na likovnom saborovanju “Zmijanje 2013”.

Ovaj slikarski saziv Petru Kočiću u čast ove godine okupio je deset slikara koji su inspirisani zmijanjskim predjelima, poezijom i prozom ovog pisca, stvarali u Stričićima od 11. do 18. avgusta.

– Bilo je jako lepo stvarati u okviru ovog saborovanja. Moje interesovanje je večno propadanje srpskog sela – rekao je slikar i likovni pedagog Milinko Ristović iz Srbije.

Kako je kazao, od studija nije napustio tehniku ulje na platnu, pa je i ovaj put slikao na taj način.

U okviru manifestacije svečanog otvaranja “Kočićevog zbora” upriličen je i književni portret tri banjalučka književnika, koji su obilježili 50 godina stvaralaštva.

Bogat kulturno-umjetnički program “Kočićevog zbora”, koji će još obuhvatiti razne književne večeri, izložbe, trajaće do 25. avgusta.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender