18. 01. 2022.

Vikiliks prijeti objavljivanjem novih podataka ako se nešto desi Asanžu ili Snoudenu

Skupina je opisala ovaj potez kao nužnu mjeru zaštite u svjetlu prethodnih pokušaja blokiranja curenja povjerljivih informacija.

Ovakav slučaj šifriranja podataka i njihovog kasnijeg objavljivanja nije neuobičajen za Vikiliks, no golema količina šifriranih informacija privukla je pažnju.

Sljedbenici organizacije na Fejsbuku i Tviteru špekulišu o sadržaju dokumenta te nagađaju da će podaci biti objavljeni ako se nešto dogodi osnivaču Vikikiksa Džulianu Asanžu ili pak bivšem NSA-ovcu, zviždaču Edvardu Snoudenu.

Vikiliks je dao naslutiti da su dosad objavljeni podaci samo vrh ledene sante te da će uslijediti još mnogo objava. Ipak, za Snoudena bi to moglo značiti još problema jer je ruska vlada rekla kako će dobiti trajni azil samo ako više ne bude objavljenih podataka štetnih po SAD.

U međuvremenu je Velika Britanija iskoristila ovlasti koje joj pruža zakon o borbi protiv terorizma i privela partnera jednog novinara koji je blizak s Edvardom Snoudenom, bivšim savjetnikom američkih tajnih službi koji je otkrio opseg američkog špijuniranja građana i institucija u cijelom svijetu.

Brazilski državljanin, 28-godišnji Dejvid Miranda, partner američkog novinara Glena Grinvalda koji piše za britanski Gardian, ispitivan je devet sati i zatim pušten bez podizanja optužnice, javio je Gardian na svojoj veb stranici.

Grinvald, dopisnik iz Rio de Žaneira, intervjuisao je Snoudena te iskoristio 15.000 do 20.000 dokumenata koje mu je Snouden dao na uvid kako bi objavio pojedinosti o špijuniranju koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA).

Portparol britanske policije potvrdio je da je 28-godišnji Miranda bio priveden u aerodromu Hitrov na ispitivanje prema članku sedam Zakona o terorizmu iz 2000. godine.

Gardian je izrazio “zgražanje” zbog privođenja Mirande i poručio da će od britanskih vlasti tražiti hitno objašnjenje. Brazilska vlada takođe je izrazila nezadovoljstvo zbog privođenja svog državljanina i devetosatnog ispitivanja tokom kojeg je Miranda držan u komunikacijskoj izolaciji.

“Ta mjera nema nikakva opravdanja jer se radi o pojedincu protiv kojeg nema nikakvih optužbi koje bi opravdale primjenu Zakona o terorizmu”, saopštilo je brazilsko ministarstvo inostranih poslova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender