13. 08. 2022.

BiH neće ratifikovati Ugovor o granici sa Hrvatskom

“Prije 10 mjeseci rekao sam predsjedniku Hrvatske Ivu Josipoviću da BiH neće ratifikovati taj ugovor. To kažem i danas, jer taj ugovor nije dobar za Republiku Srpsku, s obzirom da je nepovoljno riješena granica na rijeci Uni”, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da bi za BiH trebalo da bude zabrinjavajuća izjava hrvatskog premijera Zorana Milanovića, koji je rekao da Zagreb “nema sagovornika u BiH” za ratifikaciju Ugovora o granici.

Radmanović je podsjetio da su Ugovor o granici mimo zvaničnih procedura i potuno nelegalno 1999. godine potpisali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

“Taj ugovor nikada nije ratifkovan, a Hrvatska je prošle godine pokrenula to pitanje, na šta je BiH adekvatno reagovala. Podsjećam, za pokretanje procedure, za usvajanje i ratifikaciju međunarodnih ugovora nadležno je jedino Predsjedništvo BiH. O tome mora da se razgovara sa Predsjedništvom”, naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Oni ministri iz BiH, upozorava Radmanović, koji pričaju o mostu za Pelješac i o koridoru preko BiH, to čine potpuno neovlašćeno, čime zbunjuju javnost u BiH i kvare odnose sa susjedima.

“Tu mislim na ministra transporta i komunikacija BiH Damira Hadžića, koji mora znati da kao ministar ne može odlučivati o tome ko može prolaziti kroz koridor preko BiH, već je to pitanje za organe BiH”, precizirao je Radmanović i istakao je važno da BiH ima dobre odnose sa Hrvatskom.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da BiH ni sa Crnom Gorom i Srbijom nema potpisan ugovor o granici, što bi trebalo da bude u fokusu narednih diplomatskih inicijativa BiH.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender