22. 10. 2021.

BiH nije obavezna da prihvata ponude ili nametanja sa strane

On je rekao da pregovori, koji se vode da bi se uzelo u obzir pristupanje Hrvatske EU, predstavljaju složen pregovarački proces u kojem BiH želi da postigne što bolji i povoljniji dogovor sa Briselom.

“Smatramo da je naša ponuda fer i poštena. Tražimo ravnopravan tretman. Smatramo da je sasvim u redu da tokom pregovora insistiramo i vodimo računa o interesima i vlastitoj poziciji BiH”, rekao je Šarović.

On je istakao da je riječ o pregovorima o trgovini i da je sasvim u redu da BiH jasno iznosi svoje stavove i čvrsto zastupa svoje interese i poziciju.

Šarović se nada da će delegacija BiH naći “zajednički jezik” i na kraju postići zadovoljavajući dogovor sa drugom stranom, odnosno sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu koji zastupaju interese EU, a samim tim, od 1. jula, i Hrvatske.

“BiH ničim nije obavezna da prihvata ponude ili nametanja sa strane. Jednostavno, mi pregovaramo u ime BiH i obavezni smo da se pridržavamo platforme koja je usvojena na Savjetu ministara BiH i koja je potvrđena u Predsjedništvu BiH”, poručio je Šarović.

Tokom ovog procesa EU je pokušala da od BiH izdejstvuje ustupanje bescarinske kvote za određene vrste proizvoda i to pretežno onih proizvoda koje je Hrvatska u značajnoj mjeri izvozila u BiH, ili kako to oni nazivaju “roba tradicionalne trgovine između BiH i Hrvatske”, ali delegacija BiH, shodno pregovaračkoj poziciji, uporno insistira na principu “kvota za kvotu”, s ciljem maksimalne zaštite domaće proizvodnje.

Izvozne kvote za EU trenutno su ograničene i nedovoljne su za mogućnosti BiH u vezi sa bescarinskim izvozom na evropsko tržište.

Očekuje se da pregovarački proces između EU i BiH, nakon ljetne pauze, bude nastavljen početkom jeseni.

Izvor. Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender