10. 08. 2022.

Bredli Mening osuđen na 35 godina zatvora

Sudija Deniz Lind, koja je Meninga prošlog mjeseca optužila u 20 tačaka, uključujući špijunažu i krađu, mogla ga je osuditi na maksimalno 90 godina zatvora, dok su tužioci tražili 60 godina.

“Mening će biti nečasno otpušten iz vojske i biće novčano kažnjen”, rekla je Deniz Lind.

Mening /25/ se prošle sedmice izvinio što je nanio štetu SAD i zbog “neočekivanih rezultata” njegovih postupaka.

Kazna će mu biti umanjena za tri i po godine, koliko je proveo u pritvoru.

Američki dvostruki standardi

Izaslanik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za oblast ljudskih prava Konstantin Dolgov rekao je da presuda vojniku Bredliju Meningu pokazuje američke dvostruke standarde kada se radi o vladavini zakona i ljudskim pravima.

“Kada se radi o interesima SAD, američki pravosudni sistem kao u slučaju Meninga donosi često nepravedne i preoštre odluke kako bi zaplašio sve druge, ne uzimajući u obzir ljudska prava”, rekao je Dolgov.

Prema njegovima riječima, takav primjer dvostrukih standarda još jednom pokazuje da su deklarisani stavovi SAD u ovim važnim sferama, kao što su ljudska prava, u stvari lažni i neosnovani.

“Vikiliks”: Presuda je strateška pobjeda

Predstavnici sajta “Vikiliks” rekli su da izricanje kazne od 35 godina zatvora Bredliju Meningu zbog prosljeđivanja tajnih dokumenata i depeša američke diplomatije ovom veb sajtu predstavlja “stratešku pobjedu”, jer on za manje od devet godina stiče pravo na uslovno puštanje.

“Ovo je značajna strateška pobjeda u slučaju Meninga”, napisao je jedan predstavnik “Vikiliksa” na “Tviteru”.

“Mening će imati pravo na uslovno puštanje za manje od devet godina, nadamo se za oko četiri godine”, napisao je predstavnik ovog sajta.

Američki vojnik Bredli Mening /25/ danas je pred vojnim sudom u Fort Midu u američkoj državi Merilend osuđen na 35 godina zatvora.

Vojni sudija, pukovnik Deniz Lind rekla je prilikom izricanja presude da je Mening obavezan da odsluži trećinu kazne, nakon čega bi mogao da stekne pravo na uslovni otpust.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender