19. 10. 2021.

Čović i Tihić prave novi prijedlog za Sejdić – Finci

Nakon sastanka, Čović je na konferenciji za novinare rekao da se ne preferira nijedan model i da su na stolu i direktni i indirektni model sa raznim kombinacijama.

“Ako približimo stavove, onda ćemo razgovarati i sa ostalima i tek tada ima smisla sazivati sastanke šestorke ili sedmorke”, rekao je Čović.

On je naglasio da je krajnje vrijeme da se skine teret koji ima BiH kako bi izbori 2014. godine bili održani u drugačijem ambijentu.

Lider HDZ BiH je napomenuo da su potvrđeni principi da jedan narod ne bira predstavnike drugom.

Tihić je na današnjem sastanku iznio novi prijedlog za rješenje problema “Sejdić-Finci”, prema kome bi izabrani poslanici iz parlamenata BiH, Republike Srpske i federacije BiH /FBiH/ nakon izbora zajedno birali članove Predsjedništva.

“I direktni i indirektni izbori imaju nekoliko varijanti. Ja sam danas predložio jednu varijantu, a to je da se nakon izbora 6. oktobra pozovu izabrani predstavnici iz Predstavničkog doma BiH, Federacije BiH i Republike Srpske i da to bude ad hok tijelo koje će izabrati članove Predsjedništva. Formirali bi se klubovi naroda i ostalih koji bi predložili svoje kandidate”, naveo je Tihić.

On smatra da se rješenje pitanja “Sejdić–Finci” može uzeti i iz “aprilskog paketa” na način da, kako je rekao, predsjednik BiH bude iz reda jednog naroda, predsjedavajući Savjeta ministara iz drugog, predsjedavajući Predstavničkog doma iz trećeg, a Doma naroda parlamenta BiH iz reda ostalih i da se rotiraju.

Tihić smatra da je za postizanje rješenja veoma bitno “da iz Republike Srpske pokažu fleksibilnost”.

“Mi imamo zajednički stav i ne želimo da predstavnici jednog naroda biraju predstavnike drugog naroda. SDA je protiv asimetričnih rješenja i protiv treće izborne jedinice. Mislim da u okviru tih rješenja možemo iznaći rješenje”, dodao je lider SDA.

Tihić i Čović razgovarali su i o drugim pitanjima, među kojima su funkcionisanje izvršne vlasti na nivou BiH i Federacije, ali i u Hercegovačko-neretvanskom i Srednjobosanskom kantonu, te rješenju problema grada Mostara.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender