23. 01. 2022.

Komšić da “opozove svoj poziv na oružje”

“To je jedini način da ljudi u BiH ozbiljno shvate da ih on nije pozivao na oružje”, rekao je Radmanović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je ocijenio da su prijetnje koje su u posljednje vrijeme upućene BiH spolja, ali i iznutra, kontraproduktivne i opasne, bilo da dolaze iz Evropske komisije ili od Komšića.

Radmanović je pojasnio da misli na upozorenja iz EU da neće biti priznati izbori u BiH ukoliko se ne ispune određeni uslovi, poput provođenja odluke “Sejdić i Finci” ili da će BiH biti uskraćena za sredstva iz IPA fondova, te da je to kazna za BiH.

“Mislim da Evropska komisija iz koje dolaze te prijetnje potpuno pogrešno postupa prema BiH. Ovdje su prijetnje uvijek kontraproduktivne i o tome treba voditi računa. Ne treba nam prijetiti, treba razgovarati i dogovarati se sa nama o svim važnim stvarima, kako bi i BiH uhvatila evropski korak”, poručio je Radmanović.

On je pozvao političare u BiH da se tokom septembra potrude kako bi riješili goruća politička pitanja koja koče evropski put BiH, prvenstveno izmjene Ustava BiH i njegovo usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Govoreći o prijetnjama iz BiH, Radmanović je izrazio žaljenje što je upravo posljednju prijetnju uputio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Kako drugačije nazvati poziv `glavnokomandujućeg` Oružanih snaga /OS/ BiH da se narod naoružava i da uzima puške u ruke. Pitam gospodina Komšića koga on to poziva, kad nije pozvao OS BiH da brane teritorijalni integritet BiH? Kojim oružjem misli da se naoružavaju ti koje on poziva?”, rekao je Radmanović.

On je primijetio da vlasti, mediji i javnost nisu dovoljno pažnje poklonili teškom naoružanju koje je nedavno pronađeno kod Tešnja.

Prema njegovoj ocjeni, Predsjedništvo BiH je kasno reagovalo u vezi sa upotrebom jedinice OS BiH za uništavanje tog oružja, ali su bošnjački i hrvatski član pojedinačno brzo, ali neprimjereno, reagovali na stvar koja nije u nadležnosti Predsjedništva BiH, a to je posuđivanje materijalno-tehničkih sredstava za potrebe snimanja umjetničkog filma u režiji Emira Kusturice.

Radmanović pojašnjava da Zakon o odbrani kaže da Predsjedništvo BiH odlučuje o upotrebi OS BiH, kao što je upotreba helikoptera za gašenje požara, ali o pozajmljivanju opreme i sredstava OS odluku donosi Ministarstvo odbrane BiH.

On je pozvao medije da više pažnje usmjere na to šta je sa oružjem pronađenim kod Tešnja, “jer je ono moglo da bude korišteno samo za dvije stvari, obje nelegalne – za pripremu za oružani sukob ili za šverc”.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender