18. 08. 2022.

Otkupna cijena pšenice sa premijom od 0,38 maraka

On je dodao da je naklonjeniji primarnim proizvođačima, jer su u složenijim proizvodnim okolnostima i njihove proizvodne mogućnosti su manje.

Iz resornog ministarstva početkom avgusta saopšteno je da bi mlinari i pekari u Srpskoj trebalo da postignu dogovor o otkupnoj cijeni pšenice i cijeni brašna, da bi domaća pšenica bila otkupljena po 33 feninga po kilogramu, što pokriva troškove proizvodnje.

Obezbjeđenjem stimulacije od 0,05 KM po kilogramu za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu standardnog kvaliteta roda 2013. godine, obezbijeđena je dodatna podrška proizvođačima u iznosu od 200 KM po hektaru, navedeno je u saopštenju Ministarstva od 2. avgusta.

“Ukupan podsticaj za proizvodnju pšenice u Republici Srpskoj, uključujući regresirano mineralno đubrivo i dizel gorivo, iznosi prosječno 300 KM po hektaru, i to je maksimum podrške koji se mogao odobriti iz ovogodišnjeg budžeta poreskih obveznika”, ističe se u saopštenju.

U Republici Srpskoj ove godine pšenica je požnjevena na oko 40.000 hektara, uz prosječan prinos od oko četiri tone po hektaru.

Procjenjuje se da je nakon završetka žetve, od ukupnog ovogodišnjeg roda, oko 25.000 tona uskladišteno u silosima, u svrhu prodaje na tržištu.

U Republiku Srpsku svake godine uveze se oko 100.000 tona merkantilne pšenice.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender