Pijanog električara skidali s bandere

Ovo potvrđuje i slučaj električara, zaposlenog u “Elektrodistribuciji” Kotor Varoš, protiv kojeg je nedavno zbog pijanstva na radnom mjestu pokrenut disciplinski postupak.

Naime, prema pričanju njegovih radnih kolega, navedeni električar je na posao stalno dolazio pijan, nakon što je čitavu noć provodio po kafanama. Tvrde da su ga pijanog čak skidali s bandere za struju kada je radio.

Zbog ovakvog ponašanja, Nadzorni odbor “Elektrokrajine” Banjaluka je formirao Komisiju za alko-testiranje, koja redovno kontroliše da li su radnici pod dejstvom alkohola na poslu.

Iz “Elektrokrajine” Banjaluka je juče potvrđeno da je Uprava ovog preduzeća na osnovu svojih analiza utvrdila da neki radnici na posao dolaze u alkoholisanom stanju.

“Zbog toga je Nadzornom odboru predloženo da Pravilnik iz zaštite na radu bude izmijenjen dopunom da je rad pod dejstvom alkohola u preduzeću strogo zabranjen”, pojašnjavaju u “Elektrokrajini”.

Pored ovoga, Uprava “Elektrokrajine” je predložila i da svaka vrijednost utvrđena alko-testiranjem koja bude veća od nula promila predstavlja osnov za udaljavanje s radnog mjesta, odnosno da se zbog toga pokrene postupak za utvrđivanje teže povrede radne obaveze.

“Komisija za alko-testiranje je u toku ove godine kontrolisala 308 radnika i kod njih 14 je utvrđeno da su bili pod dejstvom alkohola. Protiv njih je pokrenut prijedlog za pokretanje disciplinskog postupka”, precizirali su u “Elektrokrajini”, dok juče iz kotorvaroške “Elektrodistribucije” nismo dobili odgovor.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Predrag Zgonjanin, kazao je da je ovaj problem velika nevolja kod svih poslodavaca i da je veoma prisutan na skoro svim radnim mjestima.

Ovo su ekstremni slučajevi i zaslužuju najveće kazne, kaže predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike RS, Slobodan Ostojić.

U Udruženju liječenih alkoholičara BiH kažu da s obzirom na to da procjene govore da je oko 15 odsto bh. stanovništva ovisno o konzumaciji alkohola, nije ni čudno što se sve veći broj radnika, posebno u ovako teškoj materijalnoj situaciji, odaje čašici više.

Izvor: Nezavisne novine

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender