17. 08. 2022.

Cilj Beograda da na Kosovu uspostavi snažne lokalne samouprave

Upitan kako je moguće da državni vrh Srbije pristane na izbore za koje se u briselskom sporazumu jasno navodi da će biti održani po zakonima samoproglašenog Kosova, Đurić je naveo da će izbori biti održani po “zakonima koji važe u Pokrajini”.

“Srbija neće pristati da učestvuje na izborima, na kojima postoji makar i jedno obeležje države Kosovo”, rekao je Đurić za “Politiku”.

On je istakao da su predstojeći novembarski izbori samo uvertira za parlamentarne izbore, koji će uslijediti na proljeće, i za koje je rekao da će biti “istorijska šansa” da se preokrenu politički tokovi potiskivanja Srba sa Kosova.

“Ukoliko Srbi budu učestovali na tim izborima i ukoliko EU bude nastavila da pruža podršku procesu sporazumevanja i uključivanja Srba u politički sistem u pokrajini, sasvim sigurno neće moći da bude bilo kakvih nametanja obeležja državnosti”, ocijenio je Đurić.

Govoreći o eventualnim smjenama rukovodstva Srba sa sjevera Kosova, koje najavljuje bojkot izbora, Đurić je rekao da oni koji pozivaju na nejedinstvo ne rade u interesu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji i u dugoročnom opstanku Srbije na tom prostoru.

On je pri tom naglasio da je uvjeren da će većina građana da stane iza jednistvene državne politike i jedinstvene državne liste.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender