13. 08. 2022.

Nastavak učvršćivanja veza Srbije i Srpske

Cvijanovićeva je nakon sastanka sa Dačićem u Beogradu rekla da je raduje što je danas potvrđeno da će zajednički projekti Srbije i Republike Srpske imati istu dinamiku, bez obzira na to što se rekonstruiše Vlada Srbije.

“To je za Republiku Srpsku od prioritetnog značaja, da znamo da sve što smo započeli neće zastati”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je i Vlada Srpske rekonstruisana, bez “ijednog izgubljenog minuta radnog vremena”, te izrazila nadu da će se isto dešavati i sa rekonstrukcijom Vlade Srbije.

Cvijanovićeva je rekla da postoji dodatno i dalje jačanje svih veza Srbije i Srpske, političkih, institucionalnih i privrednih, te podsjetila na zajedničke projekte iz oblasti energetike i infrastrukture.

Ona je istakla da su sada prioritet mostovi preko Drine, gdje se jedan gradi, a dva rekonstruišu, kao i da postoje određeni aranžmani u korištenju potencijala Drine, vodosnabdijevanju i poljoprivredi.

Cvijanovićeva je podsjetila da je uspostavljena i saradnja u oblasti agrara, što bi trebalo da pruži određeni podsticaj u poljoprivredi.

“Ali, ne smiju se zanemariti ni obrazovanje, zdravstvo, sport. U svim oblastima treba jačati i unapređivati saradnju, jer je to najprirodnija veza koja može da postoji”, rekla je premijerka Srpske.

Premijer Srbije Ivica Dačić potvrdio je da će, bez obzira na rekonstrukciju Vlade Srbije, biti nastavljena politika daljeg približavanja i uspostavljanja sve čvršćih i jačih veza Srbije i Srpske.

Dačić je dodao da Srbiju i Srpsku čeka i preduzimanje zajedničkih međunarodnih koraka u vezi sa energetskim projektom “Drina” sa Italijom, te dodao da se on s tim ciljem obratio italijanskom premijeru kako bi se ubrzale sve potrebne procedure.

“Želja nam je da u svim segmentima nastavimo i učvrstimo saradnju”, rekao je Dačić, navodeći da će energetski projekat “Drina” biti važan podsticaj i za druge investicije, kao i projekat “Podrinje” i drugi zajednički projekti.

Dačić je ponovio da Srbija čvrsto podržava Republiku Srpsku kao entitet koji je definisan Dejtonskim sporazumom, koji se ne može mijenjati bez saglasnosti tri naroda i dva entiteta.

“Za Srbiju je važno da se sačuva mir i koretni odnosi, te Srpska kao entitet u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručio je Dačić.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender