Položeni vijenci na grob Petra Kočića u Beogradu

U “Kočićevom danu” u Beogradu, koji se tradicionalno organizuje u okviru “Kočićevog zbora”, cvijeće na grob i spomenik velikog pisca položili su i predstavnici Zavičajnog društva “Zmijanje” i udruženja književnika Srbije i Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija u besjedi na grobu velikog srpskog pisca istakao je da je Kočićevo djelo posebno aktuelno danas uoči obilježavanja 100 godina od Sarajevskog atentata, “kada moramo da branimo Kočićevske pozicije kao s kraja pretprošlog na prošli vijek”.

“Nastojanja Vlade Republike Srpske zajedno sa Vladom Srbije idu u istom smjeru – kako odbraniti pozicije srpskog naroda u političkom smislu, a to se najbolje može postići ako imamo pred sobom kulturu”, rekao je Mutabdžija.

Ministar kulture Srbije Bratislav Petković je, podsjećajući da se ove godine navršava 97 godina od smrti Petra Kočića, istakao da je iza njega ostalo djelo koje nije monumentalno po obimu, ali je po snazi i značaju nezaobilazno u istoriji srpske književnosti.

Petković je ocijenio da su i ratovi devedesetih godina prošlog vijeka na najtragičniji mogući način potvrdili univerzalnost Kočićevog djela koje se zasniva na tragično-komičnoj viziji svijeta.

Dvojica ministara položili su cvijeće i na spomenik Petru Kočiću u Čuburskom parku, gdje je priređen književni program u kojem je učestvovao i glumac Tihomir Stanić, a osim pisaca iz Srbije i Republike Srpske, prisustvovali su i potomci Petra Kočića – Vesna Milišić sa sinom Stefanom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender