26. 09. 2021.

Poštujem Ameriku i nemam problema s njom

Na pitanje da prokomentariše izjavu odlazećeg američkog ambasadora SAD u BiH Patrika Muna za federalne medije da “Vašington više ne vjeruje predsjedniku Republike Srpske i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/”, Dodik je rekao da ambasador Mun nije jednako SAD, niti je Milorad Dodik jednako Republika Srpska.

“SNSD je velika partija i potpuno je normalno da ima kapacitet za saradnju sa svima, pa i sa SAD. To se neće promijeniti ni ubuduće, kao što se neće promijeniti činjenica da stavovi SNSD-a ne zavise od toga ko govori u ime SNSD. Žao mi je što ambasador Mun odlazi nezadovoljan, jer nismo mogli da ispunjavamo njegove projektovane želje. Mandat smo dobili od naroda, a ne od američke Ambasade, i trudimo se i trudićemo se da to povjerenje opravdamo”, naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da ne smatra potrebnim da pita bilo koga, pa ni američkog ambasadora šta će reći o Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, o čijem radu su najbolju ocjenu dale same sudije tog tribunala, cijeneći da je riječ o političkom sudu.

“Optužbe za opstrukciju rješenja pitanja vojne imovine nisu ništa drugo do pokušaj izjednačavanja krivice za zastoj u rješavanju određenih pitanja u BiH, jer je potpuno jasno da krivci za zastoj žive u FBiH. Javnost podsjećamo, a ambasador Mun to odlično zna, da je sporazum o imovini postignut 9. marta i da se mi držimo tog sporazuma”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da odlazećem ambasadoru Munu ne želi ništa da zamjeri, jer je on, kao i većina njegovih prethodnika, u BiH bio u profesionalnom mandatu, željan profesonalnog uspjeha i napretka u karijeri.

“Zamjeram mu samo što nije shvatio, ni on, ni određen broj njegovih kolega, da mi ovdje imamo životne mandate, i da mi ostajemo ovdje dok oni dolaze i odlaze”, naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Odlazeći ambasador SAD u BiH Patrik Mun je u izjavi za federalne medije naveo razloge nesporazuma sa predsjednikom Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender