U Silosu premlaćivali Srbe do smrti

Krstić je iz sela Do kod Tarčina doveden u “Silos” krajem maja 1992. godine sa 10 komšija, nakon dolaska policije koja je tražila oružje od civila srpske nacionalnosti.

On je rekao da ih je na dolasku u logor dočekao upravnik “Silosa” Bećir Hujić, a da je pretučen nakon ispitivanja, nekoliko dana po dovođenju. Krstić je naveo da tokom zatočenja u logoru “Silos” četiri puta dobio batine.

“Odmah me Sandžaklija počeo tući po cjevanicama”, rekao je Krstić i dodao da mu je, držeći ga za kosu, udarao glavom od zid.

Pretučen je i kada su, kako je naveo, vojnici iz Hrvatske došli u logor.

“Taj koji je ‘dirigovao’ tuču čak nas je tjerao na ustaške pozdrave”, prisjetio se Krstić.

On je rekao da je jedan zarobljenik drugog ili trećeg dana nakon premlaćivanja umro, te da je njemu poznato da su četiri lica umrla u “Silosu” tokom 1992. godine.

Optužnica tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika počinjene u logoru “Silos” i drugim objektima na području opštine Hadžići.

Krstića je, kako je rekao, jednom prilikom udario stražar Buba Kalember, ali nije imao posljedice. On je dodao da je čuo da je ovaj stražar tukao i druge zarobljenike.

Krajem 1992. godine Krstić je sa oko 150 zarobljenika prebačen u logor “Krupa” gdje su, kako je rekao, uslovi bili znatno bolji u odnosu na “Silos”.

Krstić je rekao da je upravnik “Krupe” bio Šero Mešanović. On je dodao je da su zarobljenici odlazili na radove, a prema saznanjima svjedoka, četvorica zarobljenika su poginula na radovima.

Nakon devet mjeseci boravka u “Krupi”, Krstić je ponovo vraćen u “Silos”, odakle je pušten u oktobru 1995. godine.

Suđenje se nastavlja 29. avgusta.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender