27. 09. 2021.

U Banjaluci prvi Sajam avanturizma

Pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Republike Srpske Svjetlana Radusin rekla je da je osnovni cilj projekta zaštita Vrbasa i životne sredine.

Ona smatra da bi ovaj projekat trebalo da pokaže kako se može zaštiti životna sredina, prije svega Vrbas, koji je ekološki i ekonomski neiskorišćen, iako predstavlja veoma značajan resurs vode.

Radusinova smatra da će ovaj projekat doprinijeti i razvoju svijesti da se otpad može koristiti i kao sirovina, a ne da završava u koritima rijeka.

Pomoćnik ministra za turizam Republike Srpske Aleksandra Trifković rekla je da će projekat “Čist Vrbas” doprinijeti razvoju turizma, te da Ministarstvo prepoznaje avanturistički sport kao nešto što treba podržati da bi se razvio i unaprijedio.

Rukovodilac Regionalne kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir rekao je da će večeras prvi put u Banjaluci sportske organizacije, koje se bave avanturističkim sportovima, te turističke organizacije i agencije iz sliva rijeke Vrbas, predstaviti svoje programe i aktivnosti koje promovišu turističke potencijale 13 opština iz sliva rijeke Vrbas.

“Građanima će biti predstavljne ponude s ciljem zaštite životne sredine i razvoja turističkih potencijala u službi održivog razvoja ovog područja”, rekao je Vukmir novinarima u Banjaluci prije predavanja o temi “Menadžment destinacije i slivu rijeke Vrbas” koje se održava o okviru Sajma avanturizma.

On je dodao da UNDP-ov program “Čist Vrbas” promoviše novi pristup održivom očuvanju životne sredine u slivu rijeke Vrbas, koja je dragocjen prirodni resurs.

“Trogodišnji program će u saradnji sa opštinama i gradovima sliva Vrbasa spriječiti zagađenje voda i obala ove rijeke, te omogućiti otvaranje novih radnih mjesta”, naglasio je Vukmir.

Sajam će biti održan od 18.00 do 23.00 časa u Parku Petra Kočića u Banjaluci.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender