15. 08. 2022.

Neprolaznost lika i djela Petra Kočića

“Po 48. put u Banjaluci se okupila brojna družina naših značajnih književnika, stvaralaca i pjesnika iz Srbije, Slovenije, Crne Gore i Bugarske, kako bi neposredno učestvovali u obilježavanja `Kočićevog zborovanja”, rekao je Gavranović novinarima u Banjaluci.

On je nakon prijema za književnike i učesnike 48. “Kočićevog zbora” rekao da se učešćem stvaralaca iz Republike Srpske i sa drugih prostora na ovoj manifestaciji bogati i proširuje znanje o Petru Kočiću, ali i čini da manifestacija dobije regionalni značaj koji i zaslužuje.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade, profesor Miljko Šindić rekao je da mu čini veliko zadovoljstvo to što je dobio priznanje u sredini u kojoj živi i radi više od 50 godina i u kojoj se ostvario kao prosvjetni radnik i književni kritičar.

“O Petru Kočiću, poznatom borcu narodnom, uvijek se može govoriti s povodom i bez povoda”, kaže Šindić, ističući da je Kočić prošlost, sadašnjost i budućnost, kao i zadužbina sa obje strane Drine.

Šindić je rekao da nagrade obavezuju, te da će i dalje nastojati da doprinosi da se domaće zavičajno stvaralaštvo podigne na viši nivo.

Dobitnik nagrade “Zmijanjče” Sajlo Sofić, učenik Osnovne škole “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva, rekao je novinarima da se literarnim radom bavi nekoliko godina i da kao član literarne sekcije redovno učestvuje na svim konkursima, te da je osvojio mnoge nagrade.

“Međutim, ovaj uspjeh mi je najdraži do sada”, rekao je Sofić i dodao da je tema bila vrlo inspirativna, jer je Petar Kočić bio borac za nacionalnu i socijalnu slobodu svog naroda.

On je naveo da će nagrada “Zmijanjče” biti dodatna inspiracija za njegov budući pjesnički rad.

Tradicionalna manifestacija “Kočićev zbor” počela je 11. avgusta u Stričićima, rodnom selu velikog pisca, a završava se sutra.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender