27. 11. 2021.

Optužnica za ”Lutku” naredne sedmice – na meti više od 30 kriminalaca

Na optužnici, koja je već napisana, naći će se, između ostalih, Darko Elez, vođa klana iz Istočnog Sarajeva koji trenutno u Srbiji izdržava zatvorsku kaznu za drugo krivično djelo, kao i mnogi pripadnici njegove i drugih zločinačkih organizacija iz BiH osumnjičeni za ubistva, otmice, iznude, pljačke i trgovinu narkoticima, piše list.

Izvor “Nezavisnih novina” iz Tužilaštva BiH potvrdio je da optužnica neće obuhvatiti Nasera Keljmendija, osobu sa američke “crne liste”, koji je bjekstvom na Kosovo dan pred početak akcije “Lutka” i dalje nedostupan pravosuđu BiH.

Keljmendi, za kojeg se vjeruje da je jedan od najvećih narko-bosova u Evropi, ne može biti optužen jer ga Tužilaštvo nije saslušalo. Međutim, ova vrsta “amnestije” je privremenog karaktera.

“Blisko sarađujemo sa Euleksom, imamo jake dokaze protiv Keljmendija i mogu vam potvrditi da će on biti naknadno optužen i da će mu biti suđeno, u BiH ili na Kosovu”, kaže sagovornik “Nezavisnih novina” iz Posebnog odjeljenja Tužilaštva BiH.

“Lutka” je jedan od najsloženijih i najvećih predmeta Tužilaštva BiH otkako ono postoji, što potvrđuje i informacija da će optužnica biti otkucana na stotinak stranica.

Posebno odjeljenje Tužilaštva BiH arhivirao je čak 18 registratora u kojima su dokumentovani dokazi o najtežim krivičnim djelima. Riječ je, između ostalog, o šest ubistava, tri pokušaja ubistva i četiri razbojničke pljačke.

List saznaje da je jedno od rasvijetljenih i ubistvo Ramiza Delalića Ćele, za koje je kao naručilac osumnjičen Naser Keljmendi. Međutim, zbog nedostupnosti glavnoosumnjičenog ono neće biti “tretirano” ovom optužnicom.

Osim Delalićevog, Tužilaštvo je uspjelo da rasvijetli i ubistva Vlatka Mačara, Radeta Magazina i Milana Vlaškića na Palama, Borisa Govedarice u Lukavici, kao i atentat na Zorana Goluba, zvanog Čarlama, u Istočnom Sarajevu.

Sva tri pokušaja ubistva odnose se na neuspjele atentate na Đorđa Ždralu, za koje će biti optužen Elez i njegovi ljudi.

Elezov klan, prema nalazima istrage, vodio je “glavnu riječ” i u nekim od oružanih pljački koje je Tužilaštvo dokumentovalo.

Najveća je pljačka Privredne banke Istočno Sarajevo 2006. godine, a “plijen” je iznosio 2,2 miliona evra, nakon čega je ova grupa dvije godine kasnije opljačkala i 668.000 maraka iz “BH pošte” u Sarajevu. Tužilaštvo je, takođe, rasvijetlilo i pljačku 1,8 miliona KM Pavlović banke u Han Pijesku iz 2005, te pokušaj krađe 2,2 miliona KM iste godine iz Nove banjalučke banke u Istočnom Sarajevu.

Zvanična istraga Tužilaštva BiH trajala je desetak mjeseci, a pokrenuta je nakon prve velike policijske akcije 12. septembra prošle godine, kada je na više lokacija uhapšeno 25 ljudi.

Agencija za istrage i zaštitu BiH i policija su, u međuvremenu, u nekoliko navrata uhapsili još nekoliko kriminalnih grupa, uglavnom pripadnika Elezovog klana.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender