23. 09. 2021.

U Srbiji počela policijska akcija provjere identiteta bivših funkcionera Srpske

Provjeravaju se informacije dostavljene iz Sarajeva, a riječ je o 39 predmeta u kojima je Tužilaštvo BiH spremno da ustupi dokaze i procesuiranje Srbiji.

Beogradska “Politika” piše da je u Srbiji počela policijska akcija provjere identiteta i adresa stanovanja bivših političkih, vojnih i policijskih funkcionera Republike Srpske, koji danas žive u Srbiji.

Vekarić ističe da je riječ o rutinskim provjerama i da tužilaštvo analizira koje će predmete preuzeti od BiH.

“Druga opširna provera radi se za predmete u kojima je mesto izvršenja zločina BiH, a potencijalni počinioci i svedoci nalaze se u Srbiji. Podaci iz ovih predmeta, preko oficira za vezu, dostavljeni su nam iz Haga”, rekao je Vekarić.

On je naveo da se treća provjera radi u predmetu otmice i ubistva 19 građana Srbije iz voza Beograd – Bar u Štrpcima iz 1993. godine.

“Politika” piše da su Tužioci BiH sredinom jula u Beogradu upoznali kolege iz Srbije o predmetima protiv više od 30 osoba, čije procesuiranje u BiH nije moguće, jer se prema svim dostupnim saznanjima nalaze na teritoriji Srbije. Među ovim osobama ima i onih protiv kojih je u BiH podignuta opštužnica.

Srpsko tužilaštvo dalo je čvrsta uvjeravanja da će provjeriti da li se navedene osobe nalaze u Srbiji, nakon čega će biti dogovoreni dalji koraci oko eventualnog procesuiranja ovih lica u Srbiji.

Ne postoji mogućnost ekstradicije iz Srbije u BiH, jer ni Ustav Srbije ni Ustav BiH ne dozvoljaavju izručenje svojih građana.

Izvor: Politika

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender