26. 09. 2022.

Centralna svečanost u Stričićima završena koridom

Manifestacija koja je privukla posjetioce iz svih krajeva počela je služenjem parastosa piscu i narodnom tribunu Petru Kočiću u crkvi na Klisini i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima.

Na Kočićevom ognjištu Miljku Šindiću uručena je Kočićeva nagrada za cjelokupni književni rad, dok je nagrada “Zmijanjče” za najbolji literarni rad otišla u ruke Sajle Sofića, đaka Osnovne škole “Vaso Pelagić” iz Pelagićeva za “Ponosnu pjesmu”.

Šindić je rekao da Petar Kočić nije bio samo tvorac svojih djela, već njihov junak, pripovjedač iz priča i narodni umotvor o kojem pjevaju guslari, a pjesnici pišu priče i pripovijetke.

“Petar Kočić je narodna čitanka, nacionalna, kulturna i književna institucija s ove i one strane Drine, škola za narod, te zadužbina srpske duhovnosti i sabornosti”, istakao je Šindić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je prisustvovao zboru, izjavio je da je Kočić nosio slobodarske poruke.

“Kočić, koji je žrtvovao svoj lični komoditet boreći se za slobodu naroda, proveo je nekoliko godina u raznim austrougarskim tamnicama, ali njegova djela i riječi toga vremena djeluju danas kao proročanstvo i ljudi na ovim prostorima žive u potpunoj slobodi u RS, koja stvara uslove za dobar život i potpunu slobodu koju je Kočić opjevao. Zato je važno ovdje dolaziti svake godine i Kočićevo ime prenijeti na generacije koje dolaze”, istakao je Dodik.

Obraćajući se okupljenima kod spomenika, Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke, je istakao da je Banjaluka u proteklom ratu pokazala da je pomno slušala i pratila Kočićeva uputstva kako se iskreno i strasno moraju ljubiti istina, sloboda i otadžbina.

Goran Mutabdžija, ministar prosvjete i kulture RS, govoreći o značaju Kočića, rekao je da je Kočić prevazišao okvire Zmijanja, okvire nekadašnje Bosanske Krajine i seljaka kojima je pričao o borbi, pravdi i slobodi.

U nastavku programa odražani su nadmetanje u seoskim igrama i sportovima, te popularna borba bikova za nagradu “Jablan”, a rogove su ove godine ukrstila 24 bika, koja su se nadmetala u tri kategorije.

Milan Narić, posjetilac iz Kotor Varoša, rekao je da dolazi na Kočićev zbor već dugo godina i dovodi redovno i svoju djecu da se upoznaju s tradicijom i običajima ovog kraja. Kaže da ga najviše zanima borba bikova jer je i to dio tradicije.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da će 2015. godine biti obilježen 50. Kočićev zbor i da je stav grada da treba još obogatiti sadržaj kulturnog dijela manifestacije na Kočićevom zborovanju.

Izvor: Nezavisne novine

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender