27. 11. 2021.

Izvještaj svake godine sve bolji

Mazalica je rekao da SNSD podržava rad Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske i smatra da Vlada i dalje treba da prihvata primjedbe i provodi preporuke iz Konsolidovanog izvještaja za korisnike budžeta.

On je dodao da SDS-ovo problematizovanje dijela izvještaja, u kome se navodi da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potrošilo 50 miliona KM više od rebalansom predviđenih sredstava, predstavlja unošenje “jabuke razdora” među korisnike podsticaja, jer, kako je rekao, ta stranka tvrdi da su oni dijeljeni na preskok, što u izvještaju nije navedeno.

“Naše mišljenje je da je veći iznos sredstava i to što smo sa 28 miliona KM pokrili neke obaveze iz prethodnih godina nešto čime korisnici podsticaja treba da budu zadovoljni, ali molim javnost da razumije da je prošle godine tendencija bila da se isplati što više sredstava za podsticaje kako bi se poljoprivrednicima pomoglo da prevaziđu probleme prouzrokovane sušom”, rekao je Mazalica.

On je istakao da se izvještajem demantuje sumnja opozicionih partija da će glavni revizor Duško Šnjegota, kao bivši pomoćnik ministra finansija, biti zavisan i pristrasan u radu.

Govoreći o skupštinskoj raspravi o ovom izvještaju, Mazalica je istakao da će se truditi da građani shvate šta je revizija javnog sektora, s obzirom da, kako je rekao, opozicija potencira da je kršenje ili neuspostavljanje određenih procedura krivično djelo.

“Mi građanima moramo objasniti da su to uglavnom stvari koje su vezane za računovodstvenu politiku, primjenu INTOSAI standarda i tako dalje, a ako se nešto ne uradi po proceduri to ne mora značiti da postoje elementi krivičnog djela”, rekao je Mazalica, izrazivši podršku najavljenom razvoju forenzičke revizije.

Prema njegovim riječima, određene stvari koje je Vlada propustila da radi zavise i od kadrovske osposobljenosti Vlade, jer bi u svakom ministarstvu trebalo da budu kvalifikovani stručni saradnici za internu reviziju, koje je teško pronaći.

“Ne amnestiram ključne donosioce odluka, ali svake godine primjedbe Glavne službe su sve delikatnije”, rekao je Mazalica, navodeći da će i Glavna služba za reviziju razvijati svoj kadar kako bi mogli da rade reviziju učinka, što zahtijeva i kadrovsku ospospobljenost Vlade.

On je rekao da će se to opredjeljenje pokazati usvajanjem Strategije razvoja revizije javnog sektora na jesen.

Mazalica je dodao i da je u prvih pola godine u Republici Srpskoj zabilježena rekordna pokrivenost uvoza izvozom od 59 odsto, kao i rast bruto domaćeg proizvoda od 0,9 procenata, dok je u Ekonomskoj politici projektovan rast 0,8 odsto.

On je naveo da je u julu evidentirano i 1.803 manje nezaposlenih lica u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender