26. 09. 2022.

Ne zaboraviti stradanja svojih predaka

“Nakon zatvaranja logora Gospić-Jadovno-Pag počeo je sa radom Jasenovački logor”, rekao je Bastašić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da se na komemoracijama u Jasenovcu koji je na hrvatskoj strani ovih godina obilježava stradanja Srba, a da ne prisustvuje niko od porodica stradalih, zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Bastašić je dodao da Hrvati na komemoracijama u Jasenovcu pominju i tzv. “domovinski rat”, a ta ista Hrvatska protjerala je svoju djecu, istjerivala ih sa ognjišta i pucala po kolonama Srba.

Predrag Lozo, student istorije i osnivač Udruženja studenata istorije “Dr Milan Vasić”, rekao je da je osnovna karakteristika logora Jadovno-Gospić-Pag što je njima počela golgota nad Srbima odmah po osnivanju tzv. NDH.

“Taj kompleks logora bio je namijenjen za genocid i holokaust srpskog naroda a zatvoren je u drugoj polovini avgusta 1941. godine”, rekao je Lozo i dodao da su 2.127 logoraša preživjelih iz ovih logora bili prvi logoraši zloglasnog Jasenovca.

Prema njegovim riječima, ljudi ni danas nisu svjesni razmjera smrti u ovim logorima.

“Apelujem na sve institucije i pojedince da Srbi ne obilježavaju stradanja samo u Gradini nego da uz pomoć izložbi, medijskih napisa i objavljivanjem dokumentacije pomognu mladim naraštajima da ne zaborave stradanja svojih predaka”, istakao je Lozo.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender