07. 10. 2022.

NSA ne može da otkrije kako ih je Snouden prevario

Stručnjacima NSA još nije jasno na koji način je Snouden prikupljao podatke, a brine ih i njegova vještina kojom je uspio da sakrije svoje tragove, jer bi to značilo da se ovakav upad može ponoviti.

Tzv. informacije o prijavama postavljene su da vlada može vidjeti ko je gledao ili kopirao povjerljive dokumente bez dozvole, ali ih je Snouden zaobišao ili obrisao. Ovo je objavio vladin zvaničnika koji je želio ostati anoniman, jer im nije dozvoljeno javno otkrivanje novih informacija o slučaju Snouden.

Ova vijest je dodatno zabrinula Obaminu administraciju koja nastoji da ubijedi američku javnost da računarski sistem NSA ne može biti tako lako zloupotrebljen. Ukoliko je Snouden potpuno samostalno uspio da zaobiđe sve njihove zaštite, postavlja se pitanje ko će sljedeći nešto slično pokušati.

Dok je radio kako administrator sistema, Snouden je imao dovoljno mogućnosti i privilegija da podacima pristupi s udaljenosti, slobodno ih pretražuje i kopira. Informacije su najvjerovatnije procurile na ovaj način, smatra i Kejit Aleksander, direktor NSA.

Ključni razlog Snoudenovog uspjeha najvjerovatnije je to što podaci nisu jasno klasifikovani, te su stručnjaci iz jedne oblasti veoma lako mogli da pretražuju i ostale podatke, bez dodatnih dozvola. Nije poznato da li je Snouden morao da hakuje podatke ili je jednostavno iskoristio ovlaštenja administratora koja je imao.

Јedna od najvažnijih informacija koje su procurile je ta da američka vlada koristi program koji prikuplja podatke iz svakodnevne komunikacije građana.

NSA je sada preokupirana otkrivanjem koje je tačno podatke i koliko njih Snouden uspio da ukrade.

Ovaj slučaj, zajedno sa slučajem Bredlija Meninga, natjerao je američku vladu da razmisli o problemima internet prijetnji nacionalnoj bezbjednosti.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender