15. 08. 2022.

Srpska mora biti svjesna svih opasnosti koje joj prijete

“Republika Srpska mora da bude svjesna svih opasnosti koje joj prijete, ne zato da bi se mi koji se bavimo politikom potkusurivali, već zato što je uvijek bila prisutna težnja da se ovim prostorima nametne neki jaram i neka druga vlast”, upozorio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske ocijenio je da je provjera identiteta i adresa stanovanja bivših političkih, vojnih i policijskih funkcionera Republike Srpske, koji danas žive u Srbiji, kombinacija sarajevskog i haškog nastojanja da se održi stereotip prema Srbima kao glavnim krivcima za protekla ratna dešavanja.
Dodik je naglasio da će Republika Srpska zatražiti sve potpune informacije u vezi s tim i da će reagovati.

“Oni pokušavaju da sve, ko god je bio živ u to vrijeme, ispitaju zašto je bio živ, a ne zašto je u to vrijeme bio angažovan”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je to potpuno neprimjereno i da bi to jednog dana trebalo da stane.

“Zaista je degutantno da se 20 godina nakon rata izmišljaju neka nova imena i da se vrše provjere”, kaže Dodik.

Dodik je rekao da mnogo stvari nije završeno kada je riječ o počinjenim zločinima nad Srbima i da se te stvari guraju na stranu, uprkos činjenici da je Haški tribunal, po ocjeni sudija istog tog tribunala, politički sud koji želi da Srbe okrivi za sve i svašta.

“Naše nepovjerenje prema Sudu i Tužilaštvu BiH je poznato”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je podsjetio na slučajeve Ejupa Ganića i Jovana Divjaka i na način na koji je tada funkcionisalo Tužilaštvo i Sud BiH.

“Nisam od onih ljudi koji bi spriječio suđenje bilo kojem čovjeku koji je počinio zločine, jer onaj ko je počino zločin treba da bude progonjen dok je biološki živ i doveden pred sud pravde, ali to se mora odnositi na sve koji su počinili zločine prema bilo kome i bilo kada, a ne samo na Srbe”, naglasio je Dodik.

On je rekao da je ovdje riječ o nekom političkom procesu vezanom za činjenicu da je kompletno političko rukovodstvo Republike Srpske i Srbije iz tog vremena bilo izloženo sudskim procesima u nastojanju da se dokaže, prvi put u istoriji, nekakva kolektivna krivica i komandna odgovornost.

Dodik je istakao da se to dešava očigledno u nedostatku argumenata, zbog čega se ta priča širi.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine, u Srbiji se provjeravaju osobe koje treba saslušati u svojstvu svjedoka ili osumnjičenih na osnovu protokola o saradnji sa BiH, izjavio je ranije zamjenik tužioca Bruno Vekarić.

Provjeravaju se informacije dostavljene iz Sarajeva, a riječ je o 39 predmeta u kojima je Tužilaštvo BiH spremno da ustupi dokaze i procesuiranje Srbiji.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender