15. 08. 2022.
Staša Košarac novi predsjedavajući Doma naroda

Tražićemo smjene Kreso i Salihovića

Košarac je upozorio da Sud BiH, ignorišući međunarodno pravo i pravdu, kršeći Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava, a time i Ustav BiH, čiji je ta konvencija sastavni dio, na drastičan način dodatno ugrožava ionako ugrožen i urušen međunarodno-pravni položaj i status ove zemlje.

“Očigledna pristrasnost, tvrdoglavost, te snishodljivost i slijepo poslušništvo čelnika te pravosudne institucije prema pojedinim međunarodnim zvaničnicima u BiH i van nje ne može se više tolerisati! Zato će predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama zatražiti od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da odmah pokrene pitanje odgovornosti i smjene predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso, kao i da naloži reviziju svih presuda u procesima pred Sudom BiH u kojima su, na osnovu presude Evropskog suda, osuđenicima kršena ljudska prava”, poručio je Košarac.

Najuticajnije međunarodne zvaničnike u BiH, a posebno predstavnike Savjeta Evrope, Košarac pita zašto ćute o činjenici da Sud BiH ignoriše presudu Evropskog suda i nastavlja da, namjerno i sistematski, krši ljudska prava lica optuženih za ratne zločine.

“Kako možete da, na jednoj strani, uslovljavate evropski put BiH primjenom presude Evropskog suda u slučaju ‘Sejdić–Finci’, a da to isto ne tražite i u slučaju presude tog istog suda u slučaju ‘Maktouf-Damjanović’. I kako da vjerujemo da vam je zaista stalo do zaštite ljudskih prava i da se iza zahtjeva za primjenu presude u slučaju ‘Sejdić–Finci’ ne krije namjera pojedinih međunarodnih zvaničnika da promijene Dejtonski sporazum na štetu Srba, pa i Hrvata u BiH”, pita Košarac.

On je dodao da katastrofalno lošu sliku, kada je riječ o radu pravosudnih institucija na nivou BiH, upotpunjuje i očigledna namjera Tužilaštva BiH da opstruiše proces ekshumacije posmrtnih ostataka ubijenih i nestalih Srba na sarajevskoj Gradskoj deponiji.

“Glavnom tužiocu Goranu Salihoviću očigledno je mnogo važnije da se slika sa američkim ambasadorom i drugim stranim zvaničnicima i da te slike postavi na internet stranicu Tužilaštva, nego da prikuplja dokaze u predmetima ratnih zločina protiv Srba ili da se pozabavi krivičnom odgovornošću onih koji su blokirali zgradu zajedničkih institucija BiH u Sarajevu. Takav tužilac ne radi u interesu BiH, a pogotovo u interesu Republike Srpske, koja ga, takođe, plaća, zbog čega ćemo i za njega pred Visokim sudskim i tužilačkim savjetom tražiti isti tretman kao i za gospođu Kreso”, zaključio je Košarac.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender