26. 09. 2022.

Danas rasprava u vezi sa blokadom objekata institucija BiH

“Na sjednicu Komisije pozvan je i glavni tužilac BiH Goran Salihović, od kojeg očekujemo informacije u vezi sa navedenim događajima”, rekla je ranije Srni predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić.

Podsjećajući da se Salihović ne odaziva ni na pozive parlamentarnih domova, Majkićeva je izrazila sumnju da će glavni tužilac BiH doći na sjednicu Komisije za odbranu i bezbjednost.

“Posebno ne sad kada je Predstavnički dom formirao istražnu komisiju u vezi sa hapšenjem poslanika SDA u ovom domu Šemsudina Mehmedovića”, dodala je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Komisija za odbranu i bezbjednost će u svakom slučaju, uz Salihovićevo prisustvo ili bez njega, usvojiti zaključke u vezi sa junskim protestima ispred zgrada institucija BiH, koji će biti upućeni Predstavničkom domu na izjašnjavanje.

Zaključci bi trebalo da se nađu na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za četvrtak, 29. avgusta.

Kada je riječ o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači SDP i SBB BiH, a koji će u prvom čitanju biti razmatran na sjednici Predstavničkog doma 29. avgusta, Majkićeva je rekla da taj prijedlog odstupa od dogovora političkih lidera.

“Vidjećemo kako će proći ovaj prijedlog zakona, o čijim ćemo principima razgovarati na narednoj sjednici Predstavničkog doma”, zaključila je Majkićeva.

Komisija za odbranu i bezbjednost dva puta je raspravljala o junskoj blokadi zgrada institucija BiH, a svoje viđenje na posljednjoj sjednici Komisije, održanoj 22. jula, dali su i ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, te direktori bezbjednosnih agencija.

Iako pozvan, na sjednicu nije došao glavni tužilac BiH Goran Salihović, zbog čega je odgođeno utvrđivanje zaključaka.

Poslanik SDA u parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović uhapšen je 19. jula u akciji Sipe kodnog imena “Ozren” zbog dovođenja u vezu sa ratnim zločinima u Tešnju 1992. godine, a potom i pušten.

Na sjednici Komisije za odbranu i bezbjednost 22. jula direktor Sipe Goran Zubac najavio je da će Sipa izaći u javnost sa dokaznim materijalom koji će potvrditi njegove izjave o neprofesionalnom i nezakonitom ponašanju Tužilaštva BiH u slučajevima istraga koje provodi ova agencija, uključujući i Mehmedovićev slučaj.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender