26. 09. 2022.

Drogiraju djecu prosjake da bi zaradili!

Na beogradskim ulicama sve je više djece prosjaka. Uglavnom ćete ih vidjeti kako spavaju u majčinom naručju ili sami na kartonima. Da li ste se ikad zapitali zašto nisu budna?

Heroin i votka

U Bosni i Hercegovini nedavno je otkriveno da se veliki broj djece s ulice drogira kako bi u takvom stanju svijesti kod prolaznika stvorili dodatnu samilost, a samim tim obezbjedili veću zaradu kriminalnim grupama koje ih kontrolišu.

Kako ističe Kurirov izvor iz NVO koji je upoznat sa ovom situacijom, to se u posljednje vrijeme primjenjuje na teritoriji Srbije, BiH, Makedonije, Rumunije…

– Koliko ste često videli mladu osobu koja prosi, koja jedva da ima 14 godina, a u rukama već nosi malu bebu? Na terenu smo se sa ovim susreli na gradskim trgovima, u prolazima… Zatičemo ih i u zimsko i u letnje doba. Zapušteni su, prljavi, gladni i žedni, ali ništa od toga nije tako strašno kao činjenica da su oni najmlađi, bebe, pod uticajem psihoaktivnih supstanci, uglavnom heroina i alkohola, najčešće votke – kaže naš sagovornik, koji za ovakvu situaciju optužuje organizovane kriminalne grupe koje operišu u većim gradovima, u kojima je smješten najveći broj prosjaka.

Oduzeti 80 odsto djece

Kako dodaje, država povodom ovoga ne može ništa da uradi jer bi se njeno djelovanje shvatilo kao diskriminacija romske populacije.

– Imali bi situaciju da centri za socijalni rad, u saradnji s tužilaštvom i policijom, od roditelja moraju da oduzmu oko 80 odsto dece koja su primorana na prosjačenje. Postavlja se i pitanje gde bi s njima kad se zna da su svi smeštajni kapaciteti u prihvatilištima zauzeti – objašnjava on i dodaje da je problem to što potpunu socijalnu pomoć mogu da ostvare samo oni koji imaju uredno prijavljenu adresu stanovanja i evidenciju na Birou za nezaposlene.

Do zaključenja broja odgovor od MUP na ovu temu nismo dobili.

To su prosjaci iz rumunije!

Jovan Damjanović, predsjednik svjetske romske organizacije Romanipen, kaže da je u razgovoru s prosjacima saznao da nisu iz Srbije.

– To su rumunski Romi, koji su kod nas došli jer smo mi osetljiviji narod, a i ekonomska situacija u zemlji je bolja od one u Rumuniji. Ta deca u naručju prosjakinja spavaju od umora, sunca i nehigijene, a ne zato što su drogirana ili pijana – kaže Damjanović za Kurir.

Počinju s lepkom i marihuanom

Zoran Musterović, psiholog sa iskustvom u socijalnom radu, kaže da osobe koje djecu primoravaju na rad uglavnom koriste bebe da bi izazvali emocije.

– Mnogi od njih su i pod uticajem lepka i marihuane, a to izaziva njihov neadekvatan psihofizički razvoj – navodi on, dok njegov kolega, pedagog Jovan Ratković, dodaje da se u svojoj praksi susreo s roditeljima koji su prijavljeni Centru za socijalni rad jer su im djeca poginula tražeći milostinju na prometnim raskrsnicama.

Izvor: Kurir

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender