26. 09. 2022.

Evropska komisija spremna na mjere protiv Hrvatske

Kako je danas  izjavila portparolka EK Mina Andreeva, zbog toga će biti i preduzete mjere protiv Hrvatske.

“Po mojim saznanjima nismo dobili odgovor. Evropska komisija duboko žali zbog toga što Hrvatska nije odgovorila na taj hitan poziv i zbog činjenice da se hrvatsko nacionalno zakonodavstvo promijenilo samo nekoliko dana prije pristupanja EU i u suprotnosti je sa zakonom EU o evropskom nalogu za hapšenje, a to nije nevažno pitanje”, istakla je Andreeva.

Podsjetila je i da je potpredsjednica EK i povjerenica za pravosuđe Vivian Reding na to jasno ukazala u nekoliko navrata.

“Potez Hrvatske znači da se nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubistva hrvatskih emigranata u drugoj evropskoj zemlji tokom komunističkog rezima može i dalje skrivati iza hrvatskih granica. Zbog toga će potpredsjednica Reding upoznati cijelu Komisiju s tim pitanjem iduće njedelje i predložiti akcije u skladu s članom 39 hrvatskog pristupnog ugovora”, najavila je Andreeva.

Inače, taj član predviđa “odgovarajuće mjere” od kojih bi jedna mogla biti i uskraćivanje novca iz fondova EU.

EK je dala Hrvatskoj rok do 23. avgusta da odgovori na pitanje kada planira da uskladi hrvatski zakon o evropskom nalogu za hapšenje s evropskim zakonodavstvom.

Hrvatska je krajem juna, neposredno pred ulazak u EU, donijela zakon, kolokvijalno nazvan “leks Perković” kojim primjenu evropskog naloga ograničava na zločine počinjene poslije avgusta 2002.

Premijer Zoran Milanović rekao je u petak da hrvatska vlada o “leks Perković” sigurno neće odlučivati još nekoliko nedjelja.

Prethodno je prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kazala da će vlada odgovoriti Evropskoj komisiji do 23. avgusta, kada ističe rok za izjašnjavanje o promjeni zakona, ali da definitivni potezi neće biti gotovi sigurno do tada.

Zakonskim izmjenama onemogućeno je i izručenje Јosipa Perkovića, nekadašnjeg visokorangiranog zvaničnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti koja je organizovala i ubistvo odbeglog hrvatskog preduzetnika Stjepana Đurekovića u Gornjoj Bavarskoj 1983. godine, a za kojim je njemačko pravosuđe raspisalo međunarodnu potjernicu još 2009. godine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender