07. 10. 2022.

Podrška žrtvama u slučajevima rodno zasnovanog nasilja

Protokol, čiju je izradu inicirala Fondacija “Udružene žene”, potpisali su i predstavnici osam institucija i nevladinih organizacija.

Gavranović je rekao da je današnje potpisivanje Protokola dobar početak pozitivne prakse, ističući da je to jedini takav protokol u Republici Srpskoj i BiH.

“Osnovna obaveza koju preuzimamo danas potpisivanjem ovog protokola jeste jačanje naših kapaciteta u pružanju podrške žrtvama/svjedocima u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja, prije svega u smislu stvaranja materijalno-tehničkih pretpostavki, lociranja određenih problema ili obezbjeđivanja određenih organizacionih oblika u određenim institucijama”, kaže Gavranović.

On smatra da je vrlo značajno angažovati profesionalce koji će biti od veklike pomoći žrtvama da bi izbjegle dodatna psihička i druga opterećenja.

Gavranović je rekao da Protokol treba da obezbijedi potpunu zaštitu i jednak tretman svih žrtava/svjedoka u slučajevima ratnih zločina, seksualnog nasilja i drugih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja.

Predsjednik Fondacije “Udružene žene” Nada Golubović rekla je da je Protokolom usaglašen način postupanja prema ženama žrtvama i svjedocima rodno zasnovanog nasilja.

“Nadamo se da će ovo biti model koji će se prenijeti i na druge gradove u Srpskoj i BiH, kako bi žene žrtve/svjedoci u slučajevima ratnih zločina i ostalih krivičnih djela rodno zasnovanog nasilja bile zaštićene”, rekla je Golubovićeva.

Ona je podsjetila da je gradonačelnik Banjaluke i prvi potpisnik nulte tolerancije prema nasilju u porodici.

Zamjenik Okružnog tužioca u Banjaluci Sead Žerić rekao je da Tužilaštvo ima evidenciju u vezi sa svim ratnim zločinima, kao i žrtvama.

Vršilac dužnosti predsjednika Okružnog suda u Banjaluci Marija Aničić Zgonjanin istakla je da u sastavu Okružnog suda već tri godine djeluje Odjeljenje za podršku svjedocima žrtvama/svjedocima u slučajevima ratnih zločina i drugih krivičnih djela.

“Vodimo uredne evidencije o svakom pojedinačnom slučaju i pišu se mjesečni izvještaji, a okvirno mogu reći da je godišnje do desetak slučajeva do sad bilo“, rekla je ona.

Osim Administrativne službe grada, Protokol su danas potpisali i predstavnici banjalučkog Okružnog tužilaštva, Okružnog suda, Centra javne bezbjednosti, Centra za socijalni rad, Centra za mentalno zdravlje, te Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske i Fondacije “Udružene žene”.

Izvor. Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender