26. 09. 2022.

Savjet bezbjednosti u četvrtak o Kosovu

U tromjesečnom izvještaju za period od 23. aprila do 15. jula, Ban Ki Mun je istakao da je u tom smislu važno da Beograd sarađuje sa Srbima sa Kosova, a da Priština na terenu potkrijepi te napore i pruži garancije tamošnjem stanovništvu.

“Kako bi se izbjegle tenzije i postigao uspjeh, važno je da Srbi sa Kosova sebe vide kao aktere u procesu. Zadovoljan sam što UNMIK pojačava svoje napore i saradnju sa svim odgovarajućim akterima o ključnim pitanjima na terenu”, naveo je Ban Ki Mun.

On je istakao i da kao ključni prioriteti ostaju neriješeno nasljeđe sukoba, uključujući slučajeve nestalih i izvođenje pred lice pravde odgovornih za ratne zločine i druga krivična djela, te pozvao sve na Kosovu da udvostruče napore u ubrzavanju procesa u tim oblastima, prenosi B92.

Ban Ki Mun je naveo da je važno da predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu nastave da unapređuju međusobnu saradnju kako bi se pomoglo uspostavljanju uslova za predstojeće i još izazovnije faze primjene briselskog sporazuma.

On je ocijenio da je kosovski dijalog Beograda i Prištine rezultirao istorijskim sporazumom i fundamentalnim napretkom ka normalizaciji odnosa, te pohvalio lidere u Prištini i Beogradu što su pokazali ozbiljnu i postojanu posvećenost ovom dijalogu.

“To treba da doprinese poboljšanju života stanovništva u Srbiji i na Kosovu i većoj stabilnosti u regionu”, ocijenio je Ban Ki Mun, koji je pozdravio odluku Evropskog savjeta koji je na sastanku 27. i 28. juna potvrdio evropsku perspektivu za region.

U aneksu izvještaja o radu Euleksa, šef te misije EU Bernd Borhart ističe spremnost Euleksa da olakša primjenu Briselskog sporazuma u oblasti vladavine prava i navodi da napreduje primjena sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Na sjednici Savjeta bezbjednosti UN učestvovaće i predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender