26. 09. 2022.

Srpska djeca sa Kosova doputovala u Banjaluku

“Ovakvim aktivnostima želimo da srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji očuvamo nadu, a toj djeci razvijemo osjećaj sigurnosti da će patnja jednog dana proći i da će i oni prestati biti u stanju neizvjesnosti, te da će živjeti kao sav normalan svijet”, rekao je Đokić, koji je i dočekao djecu sa Kosova.

On je novinarima rekao da se ovom aktivnošću želi pokazati potpuna solidarnost srpskog naroda u Republici Srpskoj sa patnjama koje ima srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiju.

Đokić je uvjeren da će dolazak djece sa Kosova i Metohije postati tradicija.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga Radenko Nedeljković rekao je da ovaj svečani doček u Banjaluci pokazuje da srpski narod na Kosovu nije sam i da ima svoju braću u Republici Srpskoj.

“U trenutku kada se srpski narod na Kosovu i Metohiji bori za ostanak i opstanak na svojim vekovnim ognjištima, kada mnogi pokušavaju da kažu da su Srbi na Kosmetu sami, ovo je dokaz da nismo sami i da imamo svoju braću u Srpskoj”, istakao je Nedeljković.

On je naglasio da je ovo samo početak druženja, razumijevanja i spajanja dva srpska naroda – na Kosovu i u Republici Srpskoj.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov rekao je novinarima da je 100 djece sa Kosova i Metohije dočekalo 79 porodica iz Banjaluke i okoline, koje su im širom otvorile vrata svojih domova u narednih pet do šest dana.

“Cilj je da zbližimo srpsku djecu sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske i da im omogućimo da posljednjih nekoliko dana raspusta prožive mirno i slobodno, te da osjete gostoprimstvo Banjalučana”, istakao je Arlov.

Arlov je zahvalio sponzorima koji su pomogli dolazak djece, a to su Nova banka, restoran “Stara ada”, preduzeće “Banjalučka tržnica”, grad Banjaluka i Centar “Zaštiti me”, dok je Socijalistička partija obezbijedila prevoz djece sa Kosova u Banjaluku.

Slavenko Malinić iz Banjaluke rekao je novinarima da se među prvima javio za prihvat djece sa Kosova i Metohije, kako bi koliko toliko pomogao ovoj djeci da zaborave sve ono što im se trenutno dešava na Kosovu.

LJeposava Macanović iz Banjaluke rekla je novinarima da se uključila u ovu akciju jer je potrebno da se djeci sa Kosova, koja žive u vrlo lošim uslovima, ovdje na nekoliko dana obezbijedi normalan život koji žive djeca njihovog uzrasta.

Odbor za pomoć Srbima sa Kosmeta organizovao je svečani doček djece sa Kosova uz prigodan program.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender