15. 08. 2022.

U Briselu novi sastanak Dačića, Tačija i Eštonove

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači će, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost Ketrin Ešton, razgovarati o spornim pitanjima u provođenju briselskog sporazuma među kojima su energetika i telekomunikacije.

Dvije strane još nisu postigle sporazum o telekomunikacijama i energetici, a Beograd navodi i da su sporna obilježja takozvane “republike Kosovo” na glasačkom materijalu za novembarske lokalne izbore.

Beogradska štampa je tokom vikenda pisala da Brisel vrši pritisak na Prištinu da odustane od štampanja kosovskog grba na glasačkim listićima i da će to Eštonova jasno poručiti Tačiju na ovoj novoj rundi dijaloga.

Dačić je ranije rekao da je u telefonskom razgovoru sa Eštonovom prošle sedmice u razgovoru izrazio očekivanja da će u nastavku dijaloga u Briselu biti postignuti dogovori o spornim pitanjima i provođenju briselskog sporazuma.

Predsjednik Vlade Srbije naglasio je da su u toku opsežne pripreme za organizovanje lokalnih izbora na Kosovu, te izrazio uvjerenje da su oni krupan korak u stabilizaciji stanja i stvaranju uslova za održivi opstanak srpske zajednice.

Tači je izjavio juče da je optimista da će u sutrašnjem razgovoru sa Dačićem biti postignut sporazumi o energetici i telekomunikacijam, naodeći da će posebna tema biti i pitanje sporta na Kosovu.

Prethodna, 14. runda dijaloga Beograd – Priština, održana je 24. jula u sjedištu Evropske službe za spolje poslove, a glavna tema su bili lokalni izbori na Kosovu 3. novembra.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender