Srbija opet nekome smeta

Beograd za članstvo u EU ali nikada neće priznati Kosovo

“Mislim da je Srbija spremna da otvori pregovore o članstvu i da ih, što se Srbije tiče, brzo i završi… EU bez Balkanskog poluostrva nije kompletna, a sigurno je da neće biti stabilnosti jugoistočne Evrope bez članstva Srbije u EU”, rekao je Nikolić u razgovoru sa kineskim novinarima.

Navodeći da je Srbija lider na Balkanu, Nikolić je istakao da ova država ne traži pomoć ni od koga, pa ni od EU, ali smatra da je dio evropske porodice naroda, prenio je RTS.

Nikolić, koji boravi u posjeti Kini gdje se sreo sa najvišim kineskim zvaničnicima, rekao je da Srbiji zemlje EU nisu postavile zahtjev da prizna nezavisnost Kosova.

“Nama nije postavljen taj zahtev, niti bismo mi to prihvatili čak i kada bi nam bio ugrožen put u EU”, rekao je Nikolić, zahvalivši se Kini i drugim zemljama na nepriznavanju nezavisnosti Kosova.

Podsjetivši da su sporazumi Beograda sa Prištinom postignuti pod okriljem EU, Nikolić je dodao da bi on više volio da su pod UN, ali da to nije moguće.

Govoreći o svojoj posjeti Kini, predsjednik Sribje je ponovio da nije došao u Kinu da traži pomoć, već da bi se dogovorili kako će dvije zemlje da rade zajedno.

“Ako zamislite evropski kontinent kao okean, mi smo kineskim rukovodiocima ponudili Srbiju kao ostrvo u tom okeanu. Na teritoriji Srbije mogu da smeste i proizvode svoju robu i prodaju širom Evrope”, rekao je Nikolić.

Sumirajući jučerašnje razgovore sa kineskim državnim vrhom, on je istakao da Srbija doživljava Kinu kao velikog prijatelja i saveznika, kao i zaštitnika u Savjetu bezbjednosti UN, posebno o pitanju Kosova i Metohije.

“Zahvalni smo Kini što nas nije napustila u najtežim trenucima u istoriji”, rekao je Nikolić, dodajući da Srbija snažno i principijelno podržava stav o “jednoj Kini”.

Nikolić je razgovarao u Pekingu sa predsjednikom, premijerom Kine i predsjedNikom kineskog parlamenta, kao i sa predstavnicima više uglednih kineskih kompanija koje već posluju u Srbiji.

Nikolić je, sa suprugom Dragicom i članovima delegacije, posjetio čuveni carski Zabranjeni grad u centru Pekinga.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender