Brisel: Počeo trojni sastanak

Ovom susretu prethodio je pojedinačni odvojeni sastanak Dačića i Tačija sa Eštonovom, na kome je, takođe, ključno pitanje bio izgled glasačkog listića za predstojeće izbore, prenose beogradski mediji.

Premijer Srbije Dačić je uoči sastanka izjavio da je za Beograd i dalje neprihvatljivo da na glasačkom listiću bude logo (samoproglašenog) Kosova, ali da bi “Srbi izašli na izbore ukoliko na listićima bude oznaka centralne izborne komisije (CIK) Kosova”.

Tači je juče jasno poručio da o izgledu glasačkog listića ne odlučuje on lično, niti Vlada u Prištini, već upravo tamošnji CIK, pa, kako je rekao, ne vidi svrhu da se o tome uopšte razgovara.

Teme koje su najavljene za ovu rundu razgovora, čiji je početak bio zakazan u 10 časova, su izgled glasačkih listića, kao i pitanja vezana za energetiku i telekomunikacije.

Saradnici visokog predstavnika EU Ketrin Ešton su kazali da je ona obavijestila Ivicu Dačića i Hašima Tačija da im je na raspolaganju cijeli dan.

Portparol visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Maja Kocijančić izjavila je da je za EU najvažnije da lokalni izbori na Kosovu budu dobro pripremljeni.

– Za nas je to veoma važno – rekla je ona odgovarajući na pitanje kakav je stav Eštonove u vezi sa sporom Beograda i Prištine oko izgleda glasačkih listića za lokalne izbore zakazane za novembar.

Stav je Beograda da na glasačkim listićima za novembarske izbore ne smije biti kosovskih državnih oznaka, dok Priština insistira da je to stvar o kojoj može da odlučuje samo Centralna izborna komisia.

Kocijančićeva je potvrdila da su predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači jutros počeli razgovore u prostorijama Evropske službe za spoljne poslove u Briselu, ali da još nije došlo do trilateralnog susreta sa Eštonovom.

– Razgovori se odvijaju u različitim formatima – rekla je ona novinarima, dodajući da će trilateralni sastanak početi tokom popodneva.

Inače, prvi je u zgradu u kojoj se današnja runda odvija stigao kosovski premijer Hašim Tači, koji nije želio okupljenim novinarima da kaže kako će glasački listići za novembarske izbore na Kosovu tačno izgledati.

Umjesto toga on je rekao ono što je i prethodnih dana više puta ponovio – da je njihov izgled, odnosno pitanje da li će sa na njima naći grb Republike Kosovo, pitanje koje je u nadležnosti Centralne izborne Komisije, dodajući da on o tomeu Briselu neće raspravljati.

Izbori će biti istorijski jer će biti sprovedeni na cijeloj teritoriji Kosova, pa i na sjevernom dijelu u kom su Srbi većina, kazao je Tači novinarima u Briselu dodajući da će oni biti sprovedeni po zakonima Kosova i da se nada da će na njima učestvovati što više Srba.

Ketrin Ešton je prošle nedjelje telefonom razgovarala sa Dačićem i Tačijem i pozvala ih na sastanak, u Brisel.

Premijer Dačić je izrazio očekivanje da će biti postignuti dogovori o spornim pitanjima i primjeni Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

On je izjavio da je za Srbiju neprihvatljivo da na glasačkom listiću bude neko obilježje “države Kosovo”, a da “eventualno možemo da pristanemo da bude logo Centralne izborne komisije Kosova”.

Premijer Kosova rekao je juče da je izgled listića za naredne lokalne izbore u novembru u nadležnosti CIK-a.

Tači je na sjednici kosovske vlade rekao da Centralna izborna komisija nezavisna institucija i da je na njoj da odluči o logou na osnovu Briselskog sporazuma postignutog 19. aprila kao i kosovskih zakona.

List “Danas” nezvanično saznaje da je Beograd prihvatio da Kosovo dobije poseban međunarodni pozivni broj +383, koji će jedini ostati u upotrebi na ovoj teritoriji poslije 2015, do kada će se koristiti i pozivni broj Srbije.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender